Позиция на СНЦ "Бизнесът за Пловдив":

"СНЦ "Бизнесът за Пловдив“ обединява структуроопределящи фирми в южния регион на Република България, които оперират в различни икономически сектори с общ годишен оборот от 3,5 милиарда лева и осигуряват повече от 15 000 работни места.

Ние винаги сме били активни при обсъждане и решаване на въпроси с транспортната инфраструктура и екологичните проблеми на Пловдив. Винаги сме отстоявали позициите си в полза на обществото и бизнеса, като освен това сме оказвали съдействие на общинската и държавната администрация в множество направления.

В тази насока, няма как да останем безразлични към тема, засягаща както икономическия просперитет на региона, така и живота и здравето на хората, а именно настоящото състояние на Околовръстен път Пловдив – в частност кръговото кръстовище на Пазарджишко шосе. Ежедневните задръствания създават огромно неудобство на шофьорите. Основният трафик в цялия околовръстен път се акумулира в това кръстовище. Задръстванията се простират в посока север-юг и в посока изток-запад.

Предвид факта, че обходът на Пловдив е обявен за обект от национално значение, с решение на МС, както и поради това, че знaчитeлнa чacт oт тpaнзитнитe пoтoци пpeминaвaт пpeз гpaдa, изгpaждaнeтo нa висококачествен и безопасен по всички национални и европейски стандарти път e oт изĸлючитeлнo знaчeниe зa ocигypявaнe нa нaй-ĸpaтĸa ĸoмyниĸaциoннa вpъзĸa.

С оглед на гореизложеното ние от СНЦ "Бизнесът за Пловдив“ настояваме за изграждането на кръстовище на две нива, като транзитно преминаващият трафик върви на второто ниво, а трафикът с промяна на посоката остава през долното кръгово ниво.

По този начин няма да има конфликтни точки на двата потока и движението ще бъде "отпушено“. Необходимо е строителството на този пътен възел да бъде обособен като самостоятелен обект, който да бъде проектиран възможно най-бързо и построен преди изпълнението на целия околовръстен път. Предварителното изпълнение на този пътен възел трябва да бъде съобразен изцяло с бъдещия проект за пътя. Считаме, че тези предложения ще освободят основния пътен трафик, който в момента е силно натоварен.

СНЦ "Бизнесът за Пловдив“ ще настоява да се предприемат съответните действия и процедури, които съпътстват необходимите промени, от които зависят както живота и здравето на хората, така и икономическото и социалното развитие на Област Пловдив".