На тържествена сесия на Общински съвет Девин бяха връчени звания "Почетен гражданин на Община Девин“. Това съобщиха от общината.  

За дългогодишна общественополезна дейност званието получиха Анастас  Чуртов (посмъртно),Трендафил Трендафилов (посмъртно), Д-р Юлка Такева (посмъртно), Д-р Михаил Калнев, Д-р Севделин  Яръмов, Д-р Иванка Михайлова, инж. Стефан Манолов  и Манол Ташков. 

Почетните знаци бяха връчени от председателят на Общински съвет – Девин Наташа Василева, а удостоверенията от кмета на община Девин Здравко Иванов.

Началото на сесията бе дадено с химна на Родопите "Бела съм бела юначе", в изпълнение на народната певица Вера Башова и гайдарят Емил Чолаков, след което прозвуча химнът на Република България и химна на Девин.

"Отличията се връчват на хора, които с мечтите и делата си движат света напред, увличат, възпитават и вдъхновяват. Горда съм от възможността на местната власт да засвитеделства уважение към тези граждани от общината, които вярваха, че най-важното в живота е да се опиташ да помагаш на хората около теб и да правиш важни и смислени неща за мястото, в което живеят ", заяви във встапителното си слово предсетаделят на ОбС-Девин Наташа Василева, след което пристъпи към подробното представяне на отличените и връчване на почетните отличия.

Преди това, със ставане на крака и едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалите лица удостоени със званието.

От своя страна, наградените и техните наследници благодариха за оказаната чест, като видимо бяха развълнувани.

Отличените медици получиха и цветя от колектива на МБАЛ - Девин, като те им бяха поднесени от д-р Мохамед.

Почетен плакет и поздравителен адрес бе поднесен на инж. Манолов и от името на Националния съюз на ловците и риболовците, като той му бе връчен от инж. Стилиян Герасков.

Предложението за да се  присъдят званията "Почетен гражданин на град Девин“ бе на кметът на Община Девин Здравко Иванов.

"За мен е чест и привилегия, че като кмет на общината имах възможността да предложа на Общински съвет – Девин да приеме решение, с което да удостои видни жители на нашия град със званието "Почетен гражданин на град Девин“.

За съжаление някои от тях получават заслуженото признание посмъртно, но те са оставили трайни следи с дейността си за развитието на града и общината ни и ние сме длъжни да ги отличим, защото историята помни и те никога няма да бъдат забравени. Радвам се, че сред нас са техните близки и роднини и че днес ще покажем уважението си към тях, както и към хората, които заслужено са отличени днес“, обърна се кметът на Девин, към присъстващите на тържествената сесия.

Иванов, сподели още, че към предложението е пристъпил, след като до него и председателят на Общински съвет – Девин Наташа Василева е получено писмо от поета Емил Енчев, с което предлага да се отличат видни граждани на общината.

"Със сигурност има и още доста видни жители на общината, които заслужават и техните имена да бъдат вписани в Почетната книга на нашият град и съм сигурен, че и те ще намерят своето подобаващо място в близко бъдеще. Поредната крачка е направена и Ви уверявам, че ще продължим в тази посока“, добави Иванов.

Кметът на Девин поздрави всички отличени, както и присъстващите с настъпващите Коледни и Новогодишни празници, като им пожела крепко здраве и щастие.

С пожелания за здраве и пожелания за дни изпълнени с обич, мъдрост и разбирателство към всички присъстващи в залата и техните близки, тържественото заседание на Общински съвет в Девин бе закрито от председателят му Наташа Василева.

Мотивите, с които са отличени видните граждани, като "Почетен гражданин на Община Девин“

• Стефан Ашиков (посмъртно) – работил повече от десет години за затвърждаване на започнатото от Игор Юруков - най-успешният кмет на община Девин, "вторият Юруков", както го наричат хората, допринесъл с труда си за сегашния облик на общината.

• Анастас Чуртов (посмъртно) – художник, чиито портрети красят залите на НЧ "Родопска просвета" с емблематични картини, украсяващи портретния наивитет от Девин и Девинските люде. Неговите картини са впечатляващи и внушителни.

• Д-р Михаил Калнев

• Д-р Петър Дечев

• Д-р Севделин Яръмов

• Д-р Иванка Михайлова

• Д-р Юлка Такева (посмъртно)

Те са емблема на Девинското здравеопазване и са спасили хиляди човешки животи, за да го има Девин.

• Стефан Манолов – бивш директор по дивечовъдството и риборазвъждането в Министерството на горите и дългогодишен радетел на Родопа планина, който обича родопчани и помага за развитието на красивия ни роден край. Човекът, който създава представително Ловно-риболовно стопанство "Извора" в Девин и става негов първи директор. С основен принос за модернизацията в дивечовъдството и ловните стопанства и изключителен принос за развитие на ловния туризъм в района.

• Стоил Кълвачев – най-успешният и дългогодишен директор на бившия дървообработващ завод, човекът, който като ръководител най-много държи и уважава трудовите хора. Като председател, после и като кмет на община Девин, той довършва започнатото от Стефан Ашиков, за да получи градът ни сегашния си облик.

• Трендафил Киров – "директорът“, както е известен в града, отдал 30 години – целия си професионален стаж до пенсионирането си, за обучението и възпитанието на децата на Девин и района, както и за престижа на средното училището в града. Награждаван с ордени, медали и отличия като дългогодишен директор и общественик.

• Манол Ташков – "бай Манол“, както всички го наричаме. Доайен на родопската гайда в областта, единственият жив гайдар от първия оркестър "Сто каба гайди“, лауреат на множество награди на фолклорни събори и тържества. Има съществен принос за съхраняване и популяризиране на родопската каба гайда, народните инструменти и читалищната дейност , за прослава на родния край.