Зърнопроизводители от България и Румъния ще блокират ГКПП-Йовково край добруджанското село Кардам на 7 април. Това съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, предаде репортер на "Фокус"

На Управителен съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България вчера е взето решение да бъдат подкрепени румънските зърнопроизводители, които имат абсолютно същите искания като българските. Очаква се земеделци от различни краища на нашата страна да се включат в протеста, като граничния пункт ще бъде блокиран от земеделска техника. 

Общи искания на земеделските производители от България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия за промени, свързани с вноса на селскостопански стоки от Украйна, са представени в писмен вид пред Европейската комисия. Само в българските складове залежава продукция на стойност 3,5 млрд. лв. Настоява се да има антидъмпингови мерки за пограничните с Украйна държави. Жътвата в Добруджа обикновено започва в началото на юли, малко по-късно предстои прибирането на слънчоглед и царевица и ако миналогодишната продукция не бъде реализирана, няма да има къде да бъде прибрана тазгодишната реколта.

Жулиета НИКОЛОВА