Зърнопроизводителите от Пловдивски регион няма да участват в активни протестни действия, но остават в протестна готовност докато не се подпише споразумението с правителството. Това съобщи за Plovdiv24.bg членът на УС на НАЗ и председател на пловдивската структура Людмил Работов.

Част от земеделските производители не са съгласни с постигнатите договорки с Министерство на земеделието. В НАЗ нямат информация кои браншови организации са недоволни и ще продължат протестите си. По-рано днес на пресконференция в столицата стана известно, че 26 земеделски организации не са съгласни със споразумението и искат оставката на министър Кирил Вътев.

Утре в 11 ч. пред Министерски съвет ще има протест на членове на "Обединени български животновъди", Националната асоциация на оранжерийните производители, "Асоциация на земеделските производители в България“, Националния съюз на градинарите в България, Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България, Националната био асоциация, Асоциацията на българските биволовъди, Асоциацията на овощарите в България, Националния съюз на земеделските кооперации в България, "Земеделски стопани", Националната асоциация на картофопроизводителите, Българския фермерски съюз, Сдружение "Обединени земеделски производители“. 

Едно от нещата, от които всички фермери са недоволни, е, че няма окончателна яснота дали производителите ще получават по равно финансова помощ или ще е диференцирана. Другият проблем са допълнителните бариери по доказване на загубите, обясни Работов. 

Според него, добре е, че управляващите ще поемат инициатива за промени в законодателството в областта на земеделието, с което да се гарантира по-голяма рентабилност и стабилност на сектора.

Тракторите, които миналата седмица участваха в протестните шествия от кръговото кръстовище при село Труд до Пловдив, са прибрани от собствениците си. Хората обаче са в режим на изчакване и няма стопроцентова гаранция, че селскостопанските машини няма отново да излязат на протест.