Зоопаркът в Стара Загора отбелязва своите 66 години, предаде репортер на "Фокус". Най-посещаваната атракция в региона ще посрещне своите гости с тематична украса, а първите 66 от посетителите му ще получат символичен подарък.

"Почти една година от отварянето след мащабния ремонт на Зоопарка, мога да кажа, че това е най-посещаваното място за разходка и отмора в нашия регион, което едновременно ни радва, но и задължава. Зооградината продължава да привлича посетители, а ние се стараем да надграждаме. Имаме нови животни, в местообитанията също правим промени и подобрения“, споделя ръководителят д-р Ивелина Илиева. Тя припомни, че само преди дни, празникът "Цветен Великден с деца и животни“ събра стотици любознателни и креативни малчугани, които два дни твориха украси и научаваха любопитни факти от живота на птиците.

"Подготвяме интересни забавления и обучителни инициативи в момента за топлите месеци, когато все повече хора избират да се разходят из прохладните ни алеи“, допълни д-р Илиева.

"Опцията за електронен билет, закупен онлайн, значително спестява време, а вече имаме и терминал за плащане с карта, за да отговорим максимално на потребностите на нашите посетители“, каза още тя.

Зоопаркът в Стара Загора е създаден на 26 април 1957 година. Началото на зоокъта е поставено през 1956 година, когато от трудовото поделение в града улавят избягал елен лопатар от гориста местност "Орманя" край град Ямбол. Поделението подарява елена на тогавашното предприятие "Градини и паркове". Градският народен съвет решава с него да се постави началото на бъдещата зоологическа градина. На мястото на сега съществуващата бадминтон площадка е бил първият дом на зоокъта. През 1957 година е заградена поляна около 4 дка с телена ограда. Не след дълго ловците Димитър Лалев от с. Шейново и Иван Кратунков от град Казанлък залавят две мечета от Шипченския балкан и ги даряват на зоокъта в Стара Загора. Кръщават ги Иванка и Димитринка. Тогавашният директор на зоопарка в София дарява на втория до тогава в страната зоокът лама и лъв. В началото на март през 1960 година вече има повече от 40 животни.

Разположен в живописния парк "Митрополит Методий Кусев“ Зоопаркът днес е с площ 70 дка, дом е на животни от почти всички континенти.

Рени АТАНАСОВА