Промени в Правилника за дейността на Общинското предприятие "Център за защита на природата и животните" (ЦЗПЖ) в Добрич подобряват работата му. Общинският съвет одобри предложените новости от директора, предаде репортер на "Фокус". Освен гледачи на животни с 24-часово дежурство 7 дни в седмицата ще има зооинженер и ветеринарен лекар целодневно на работа. Ще бъде нает и работник за поддържане на зелените площи в зооцентъра.

Четирима гледачи ще осигурят денонощно наблюдение на обитателите. Промените влизат в сила от 1 май тази година. Средствата, предвидени за нововъведенията, са на обща стойност 102 620 лв. за цялата календарна 2023-а.

В ход са ремонти на покриви на съоръжения и навеси. Изградени са почти километър и половина нови дървени оградки, които са в унисон с концепцията на зооцентъра, създаден по швейцарски модел. Предвидено е пускането в експлоатация на електропастир, за да не се допускат диви животни на територията на зооцентъра. Със средства от Капиталовата програма на общината ще бъдат обновени паркови аксесоари - пейки, кошчета за боклук и информационни табели.

ЦЗПЖ се обитава от около 500 животни от 80 вида и е един от най-големите в Източна Европа и на Балканите.

Жулиета НИКОЛОВА