Центърът за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) в Добрич ще бъде домакин следващата седмица на работна среща на членове на СНЦ "Българска асоциация на зоопарковете и аквариумите" (БАЗА), предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. По време на форума, който ще се проведе от 19 до 21 септември, ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с изпълнението на изискванията, въведени с ДИРЕКТИВА 1999/22/ЕО и Съвета относно държането на диви животни в зоологически градини, както и екологичната роля на зоологическите градини и възможностите им за принос в опазването на биологичното разнообразие.

Членовете на СНЦ "БАЗА" ще бъдат запознати и с изискванията за лицензиране на зоологическите градини, приложима news pic 2
© ЦЗПЖ
та и действаща нормативна уредба, както и с въпроси, свързани с процедурите по CITES. 

Предвидена е дискусия на тема "Добри практики" и възможностите за тяхното въвеждане и утвърждаване в българските зоологически градини. В рамките на планираната среща ще бъдат дискутирани и други въпроси, свързани с работата на зоологическите градини, както и стратегическите цели за тяхното развитие, съобщават от Община Добрич.

Срещата е организирана специално за членовете на СНЦ "БАЗА" и се провежда по инициатива на Управителния съвет на Сдружението. Сред поканените лектори са адв. Емилия Тончева, юрист и еколог, почетен член на СНЦ "БАЗА", и Валери Георгиев, държавен експерт в отдел "Биологично разнообразие" към Дирекция "Национална служба за защита на природата" в Министерство на околната среда и водите.

Обитатели на Общинското предприятие "Център за защита на природата и животните" са 490 най-разнообразни, редки, застрашени или спасени животни от 78 различни вида, всяко със свой собствен характер и история. Това е също спасителен център и активен участник в международни развъдни програми. 

Зооцентърът първоначално е бил единственото място на Балканския полуостров с двойка коне на Пржевалски. Това е единственият див кон, който се среща на свобода, изключително рядък вид, а в Центъра в Добрич техният брой е немалък и е доказателство за добрите условия на живот на обитателите.

Жулиета НИКОЛОВА