Общински съвет – Смолян определи зони за престой и платено паркиране на пътни превозни средства на територията на общината, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян. Решението бе прието единодушно с 21 гласа "за“, без "против“ и "въздържали се“. Очаква се платеното паркиране да стане факт през септември, тъй като има технологично време, свързано с маркировка на зоните, както и сключване на договор с фирма за кратките смс-и, чрез които ще се заплаща, каза зам.-кметът Марин Захариев. Той уточни, че 4-5 души ще следят за правилното паркиране, а на неправомерно спрелите автомобили ще се поставят скоби, като все още няма да се закупува "паяк“.

По време на разглеждането на предложението в Комисии е направено предложение за включване на още зони. Така с приетото решение, платени ще станат ул. "Арх. Петър Петров“, която се намира зад сградата на Община Смолян, паркингът за търговски център "Евридика“, който е непосредствено преди пазара на болницата, паркингът зад Родопски драматичен театър, локалното платно на бул. "България“ от кръговото кръстовище до сградата на пощата и паркоместата пред хотел "Смолян“ на Новия център, като се оставят места за такситата. На Стария център платени ще са паркинга пред сградата на "Първа инвестиционна банка“, паркинга на мястото на изгорелия Техникум по дървообработване и туризъм, както и улиците – "Кап. Петко войвода“, "Здравец и "Карлък“. По предложение на съветника Петър Мирчев до паркоместата за инвалиди ще има и толкова места за родители с малки деца до 3 години. Платеното паркиране ще е в работни дни в часовия диапазон от 08,30 до 17,30 часа.

Вносителят на докладната записка и кмет на Смолян Николай Мелемов заяви, че идеята е да се вкара повече ред в централната част на града, да има повече място за паркиране на хората, тъй като има много коли, които не се мърдат с дни и месеци. Той уточни, че екип от Общината е посетил няколко града в страната, които са от калибъра на Смолян и са проучили как стои въпроса с паркирането в платени зони. "Ние може би сме единствения областен град, който все още няма такива зони“, каза преди приемането на предложението кмета Мелемов.

От общинския съветник д-р Сийка Йочева беше повдигнат и въпроса за паркирането в района на МБАЛ – Смолян. Като след дискусия стана ясно, че на следващо заседание на Общинския съвет ще се направи предложение за регулиране на паркирането и там.

Нели ГЕРГЬОВСКА