Зонално съвещание за анализ, оценка и противодействие на престъпността се проведе във Велико Търново. То бе по инициатива на Апелативна прокуратура – Велико Търново, съобщават за "Фокус“ от институцията. В срещата се включиха представители на Апелативна прокуратура – Велико Търново, Окръжните прокуратури в Търново, Габрово, Плевен, Русе, Ловеч, служители на Областните дирекции на МВР в петте региона, както и представители на териториалните дирекции на НАП.

Окръжните прокурори и директорите на ОД на МВР представиха оперативната обстановка и спецификата на престъпността в съдебния район на съответната окръжна прокуратура. Присъстващите изразиха увереност, че има добра комуникация и взаимодействие между прокуратурата, полицията, ТД "НС“ и секторите на "БОП“ в апелативния район и всяка една от тези институции, съгласно служебната си функционалност, допринася за взаимодействието срещу престъпността. В момента по места се създават съвместни екипи между прокуратурата и полицията, които да анализират и осъществяват постоянен мониторинг относно шест вида престъпления – организирана престъпност, разпространяване на наркотични вещества, телефонни измами, битова престъпност, корупция, мигрански натиск. Тези екипи ще се срещат периодично и ще държат постоянна връзка помежду си за решаване на текущите проблеми и задачи.

Беше коментирано приложението на чл. 9 от НК. Това са случаите, в които едно и също лице няколко пъти е залавяно, че държи наркотични вещества, или незаконно добита дървесина, в малки количества, което води до прекратяване на тези ДП и налагане на административно наказание. Присъстващите считат, че тази съдебна практика налага един по-сериозен дебат и преосмисляне в рамките на днешните обществените очаквания.

Като значим проблем беше посочено липсата на следствен арест в съдебен район Габрово (най-близките следствени арести са в Русе и Велико Търново), което затруднява значително работата на разследващите органи и извършването на процесуално-следствени действия със задържаните.

За съдебния район Русе, в който като граничен има специфични престъпления като контрабанда, каналджийство, незаконно преминаване на границата, пренасяне на наркотични вещества през границата на страната и то в големи количества, беше изразена надежда, че през следващата година ще има възможност в ОД МВР Русе да се закупи техника, с която да се извършват експертизи на синтетичните наркотични вещества. Това ще помогне за ускоряване работата по тези дела. Отново бе коментиран и проблема с изготвянето на експертизите, особено по ПТП, които се бавят значително време, и това е проблем за цялата страна.

Апелативният прокурор Таня Недкова се обърна към всички присъстващи с апел за непоколебимост и активност при работата по тези дела. "Защото, както вече се коментира широко в обществото, това "зло“ почва да пълзи като епидемия сред нашите деца и да генерира други престъпления с много тежки последици“ , каза апелативният прокурор.