Пешеходен тур с беседа, посветена на 145-годишнината от Освобождението на България организират във Велико Търново на 3 март. Инициативата е на Регионалния исторически музей разказа за "Фокус“ д-р Теменуга Георгиева, главен уредник в институцията. Тя припомни, че обиколката е традиционна и се провежда от около десет години.

"Маршрутът е, можем да кажем, утвърден и добре познат. Сборният пункт е пред музей "Възраждане и Учредително събрание“, който за съжаление през тази година няма да посетим, тъй като е в ремонт. Все пак ще разкажем на хората обзорна информация за сградата, за нейното историческо значение и за най-важните артефакти, свързани с паметната дата, които се пазят там. Втората ни спирка е музей "Затвор“, след което ще преминем пеш по улица "Гурко“. Следващият обект, който ще посетим, е Сарафкината къща – един от най-ярките образци на жилищната архитектура от този период в нашия град. Обиколката завършва на паметник "Майка България“, където всеки желаещ ще може да постави цвете в знак на признателност към всички борци за българската свобода“, допълва етнографът.

Обиколката по исторически места, свързани с национално-освободителното движение, Руско-турската война и възстановяването на българската държавност, започва в 10:00 часа. Екскурзоводи ще са Пенка Виткова-Георгиева и Румяна Павлова.

Теменуга Георгиева обяснява, че всички обекти са атрактивни за посетителите, както тези, включени в тура, така и тези, които не са.

"Традиционно музей "Възраждане и Учредително събрание“ винаги е привличал интерес, защото е знакова сграда, защото експозицията е изключително богата и голяма. Самата сграда също има изключително богата история. Много знакови моменти, свързани не само с Освобождението, но и с първите важни политически събития от новата ни история са свързани тази сграда. Не по-малък е интереса и към музея "Затвор“, тъй като това е единствената подобна експозиция в България, въобще, не само в Търново. И разбира се Сарафкината къща – тя е уникална като архитектура. Експозицията също винаги буди интерес там, въпреки че понякога остава малко в страни от традиционните атракции“, разказва още специалистът.

На празничния 3 март отворени за посетители ще са още крепостта Царевец, Археологическия музей, църква "Св. 40 мъченици“, Мултимедийния посетителски център "Царевград Търнов“, "Констанцалиева къща“ и църква "Рождество Христово“ в Арбанаси.

Луиза ТРАНЧЕВА