Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, представя една изложба, която се вглежда в процесите в българските визуални изкуства от периода на големите промени, настъпили през деветдесетте години на ХХ век, и тяхното продължение в началото на ХХІ век. “25 години клуб "Вар(т)на" и приятели" събира заедно автори, които са били част от знаковото обединение на художници "Вар(т)на" или са били близки до идеите на клуба и са се включвали в изложбите. Клубът е основан от Владимир Иванов, Веселин Димов и Цветан Кръстев – едни от пионерите на новите художествени форми в българското изкуство.

Всички участници в изложбата са били сред авторите на изложбите, организирани от клуба през 1998, 1999 и 2001 г. Сега всеки един от тях е избрал как да се впише в експозицията, отбелязваща четвърт век от първата изложба. Има и творби от онези паметни години, има и съвсем нови работи, а знаменателно точно на същото място, където е бил и по време на първата изложба, стои един от прословутите танграми на Владимир Иванов.

Авторите в юбилейното събитие са Ангел Ангелов, Ангел Атанасов, Валери Чакалов, Веселин Димов, Веселин Костадинов, Веселин Начев, Виктор Петков, Гаро Кешишян, Дан Тенев, Драгомир Христов, Ефросина Пенева, Иван Минчев, Иван Русев, Илия Янков, Илиян Лалев, Кирил Златков, Мария Зафиркова, Моника Роменска, Недко Буцев, Орлин Дворянов, Петър Костадинов, Росен Радоев, Руслан Даскалов, Сашо Анастасов, Свилен Стефанов, Стефан Божков, Стефка Георгиева, Цветан Кръстев, Явор Цанев.

Клуб "Вар(т)на“ е замислен преди всичко като място за дискусии за съвременно изкуство и култура. Първите, присъединили се към клуба след неговото основаване в ателието на Веселин Димов през 1996 г., са варненските художници Ангел Ангелов и Бранимир Антонов. След тях идват Явор Цанев, Росен Радоев, Иван Русев, Стефка Георгиева, Петър Костадинов и други. С времето обединението започва да участва активно в художествения живот на морската столица и страната с експозиции и кани още художници да се включат в неговите проекти.

В сборника “Българското изкуство през 90-те години между традициите и иновациите" със съставители проф. Чавдар Попов, проф. Свилен Стефанов, за “Вар(т)на" е записано: “Като цел на това художническо сдружение те определят отграничаването на свободно от всякакви зависимости пространство за обмен на идеи, творчески концепции и създаване на изкуство, съпричастно на днешния ден на човечеството и в същото време дълбоко проникнато от изначалните въпроси за света около нас и нашето място в него. Творчество - “резултат на  определено органично развитие, лишено в значителна степен от съблазните на атракцията и самоцелния абсурд, но печелещо откъм проблематичност и реална дълбочина на посланието“ (Чавдар Попов).

Клубът се опитва да “проповядва най-общо забравената идея, че концептуалната практика в изкуството все пак е въвеждане на метафизично отношение в баналната реалност, че тя е по-скоро от потенциално ясновидски тип, отколкото рационализираща скука" (Руен Руенов)."

"25 години клуб Вар(т)на и приятели“ се организира с финансовото съдействие на дирекция "Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

Изложбата ще бъде експонирана от 8 декември до 31 януари 2023. На 9 декември, събота, в рамките на паралелната програма на събитието, от 11:00 до 12:30 ч., теоретиците и художници Орлин Дворянов и Илиян Лалев ще изнесат в Градската художествена галерия на Варна, лекции, посветени на "Вар(т)на“. В 13:30 ч. ще за

почне кръгла маса по темата, която ще засегне и въпроса за ситуацията в съвременното изкуство.

Откриването е на 8.12.2023 година от 18:00 часа в Градската художествена галерия – Варна, на ул. "Л. Каравелов" 1. Работното време на Градската художествена галерия - Варна, е: понеделник - събота от 9:30 до 17:30, неделя - почивен ден.