В Деня на светите братя Кирил и Методий централният площад в Кюстендил се превърна в огромно пано с площ от 1 декар, върху което бяха изписани буквите от глаголицата, но с помощта на пластмасови капачки, предаде репортер на "Фокус". Двигател на инициативата е художникът и преподавател Евгени Серафимов, а поводът – 203 години от създаването на първото училище в Кюстендил – Основно училище "Св.св. Кирил и Методий“.

"Това беше мечта на повече от пет години, а именно да направим азбуката на Кирил и Методий – глаголицата. Именно на днешната дата, на площад "Велбъжд“ в Кюстендил, на 1 000 кв.м“, каза Евгени Серафимов. По думите му идеята е това да се случи по един различен начин.

"Да си най-старото училище в областта те задължава да бъдеш и най-модерното училище. Става въпрос за пиксел арт, като за пиксели използвахме пластмасови капачки. Това е една много сериозна логистика. Пет години в Първо основно училище събирахме капачките, сортирахме ги по цветове, описвахме ги, правихме разпределение и моментът дойде“, каза Евгени Серафимов.

Идеята беше реализирана с помощта на 900 деца. 30 класа направиха 30 букви. "Мисля, че такова нещо никъде не е правено, а аз съм сигурен, че това може да го направи само българското училище. Ние – българските учители, българските училища, сме отговаряли на какви ли не предизвикателства. Това е един нагледен пример, как добре работим в екип. Азбуката е сбор от букви. Училището е сбор от класове, учители, ученици. Заедно правим едно цяло“, допълни Серафимов.

Той отбеляза, че площадът в Кюстендил дълги години е носел името на светите братя Кирил и Методий. "Азбуката на светите братя се завръща по един модерен, нетрадиционен начин на мястото, което й се полага“, допълни Серафимов.

Капачките ще бъдат събрани от площада, след което ще бъдат предадени за каузата "Капачки за бъдеще“.

Венцеслав ИЛЧЕВ