9 736 са новозаписаните читатели за 2022 година в Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас. За сравнение, през 2019-а година общият им брой е бил 3 500. Това съобщи за Агенция "Фокус" Яна Кършийска, директор на културната институция. Близо 2700 от всички читатели, записани през 2022 г., са тези до 12-годишна възраст. 

"Значителният ръст на четящите млади хора се дължи преди всичко на атмосферата, условията и на желанието им да се докоснат до книгата. Откакто е отворила врати, бургаската библиотека се оформи като едно социално ядро, в което младежите могат да обменят опит и знания, но и да реализират своите социални контакти", посочи директорът.

Тази година Регионална библиотека "Пейо Яворов" навършва 135 години от създаването си. Тя е основана през 1888 г. и е най-голямата библиотека на територията на Бургаска област. От 2021 г. функционира в съчетание с Център на съвременното изкуство. Така се превърна и в пространство за излагане на изящно, приложно, декоративно изкуство, мода, интериорен, екстериорен дизайн и други.

"През тази година няма да изневерим на традициите си – ще продължим да представяме изложби, книги, кино, да провеждаме конференции и други събития.  Държим всеки месец да ни посещава по една значима личност, която да бъде като  притегателен център. Ще се опитаме да се поддържаме и да се развиваме в дух на вдъхновение за хората и обединение помежду им", добави директорът.