Общински съветник от БСП разкрива поредните злоупотреби с озеленяването в София, информира пресцентърът на социалистите.

Общинският съветник от ПГ на БСП в СОС Михаил Ставрев подаде сигнал до кмета на Столична Община Йорданка Фандъкова във връзка с нередност и злоупотреба с обществени средства на столичани, които Ставрев е установил.

В сигнала си общинският съветник от левицата посочва, че на 18 април 2022 г., е сключен договор №СОА22-ДГ55-195 с предмет поддържане на дървесните насаждения в няколко района на София, сред които: "Сердика", "Подуяне", "Слатина", "Оборище", "Кремиковци" и "Нови Искър". Едно от задълженията по този договор е пролетно и есенно засаждане на дървета.

В договора е декларирано, че засаждат средноразмерни широколистни дървесни видове с размер Н350/16-18. Това означава, че всяко едно новозасадено широколистно дърво трябва да е с височина минимум 350 см (три метра и половина), и обиколката на стъблото, на един метър височина, трябва да бъде минимум 16-18 сантиметра.

Проверката на Ставрев обаче установява, че засадените там чинари не отговарят на условията, декларирани в "Техническата спецификация" на договора и дебелината на височина един метър е 10 сантиметра, на някои дървета - 12 сантиметра.

Социалистът се обръща към кмета на Столична община Йорданка Фандъкова със следните въпроси: "Защо аз, неспециалист лесовъд, забелязах тази нередност, а отговорната, подчинена на Вас администрация, в лицето на дирекция "Зелена система" и заместник кметът г-жа Билева, в чийто ресор е дирекцията, не са забелязали това несъответствие? Тази наглед, минимална разлика, от 4-8

сантиметра в парично изражение е около 150 лева на дръвче. Колко дръвчета са засадени до този момент? Кой осъществява контрол дали засадените дръвчета, по описания по-горе договор, отговарят на "Техническата спецификация"? Колко пари-обществени средства на софиянци са загубени?“

Ставрев поставя още въпросите вярно ли е, че договорът е подписан април, а голяма част от дейностите по неговото изпълнение стартират месеци по-късно, както и дали причината за това е, че фирмата изпълнител не е разполагала с техника, с която да го изпълнява?

Социалистът посочва още, че под договора не стои подписът на ресорния заместник кмет - г-жа Билева. "Това не е еднократен случай, това е практика.“, допълва той в сигнала си към Фандъкова.

Това не е първото питане, което Ставрев подава към кмета на Столична община. На 15 ноември 2022 г. той праща запитване до Фандъкова относно редица нередности, свързани с поддръжката на природен парк "Витоша", което говори за хроничен, задълбочаващ се проблем в работата на дирекция "Зелена система", както и в работата на ресорния заместник кмет. Обратен отговор Ставрев все още не е получил.

"Уважаема госпожо Фандъкова, призовавам Ви да направите проверка на изнесените от мен данни, както и по други договори за поддържане на парковете и дървесните насаждения на територията на Столична община! Ако при проверката установите нередности, както да информирате мен и Столичния общински съвет, така и да предприемете предвидените в закона действия!“, призовава Ставрев в сигнала си.

Припомняме, че на 26 ноември 2021 г. общинските съветници от левицата Михаил Ставрев, Иван Виделов, Диана Тонева и народните представители на БСП Георги Свиленски и Христо Проданов подадоха сигнал до прокуратурата за драстични нарушения и злоупотреби при провеждане на обществена поръчка за озеленяване за над 50 млн. лв.