За 15-ти път в Златоград се провеждат Делювите празници, съобщи за "Фокус“ Александър Митушев – организатор на празника и управител на Етнографския комплекс.

Кулминацията на празниците е днес с възстановката "Един пазарен ден отпреди 100 години“, който започва от 11:00 часа в Стария град. "В една реална и автентична обстановка на чаршията в Стария град ще се продават различни стоки, ще се чуват възгласи на бозаджията, подвиквания на подпийналите селяни в кръчмата, ще има и хора, дошли от Ксанти да продават зехтин и маслини. Актуално и любопитно ще бъде и участието на депутат и кмет от народняшката партия, които ще агитират гласоподаватели да гласуват за тях, както е било в началото на миналия век. Така хората ще се пренесат 100 години назад във времето на чаршията в Стария град. Във фолклорната програма в събота ще участва певицата Росица Пейчева и танцови състави от цялата страна“, разказа Митушев.

Във връзка с нормалното протичане на Делюви празници 2023 и възстановката "Един пазарен ден отпреди 100 години" на 23.09.2023 г. (събота), от 10,00 до 13,30 часа се затварят за движение на моторни превозни средства улица "Стефан Стамболов" - в участъка от къща за гости "Лили" до сградата на Ел. подстанция – Златоград; свързващите отсечки между улиците "Ахрида" и "Стефан Стамболов" и улица "Ахрида" - в участъка от паркинга към Музей на просветното дело Златоград към заведение за хранене и развлечение "Кафе на пясък".

Приканват се жителите на гр. Златоград, в празничния ден, да не използват личните си автомобили за придвижване в Стария град, с цел облекчаване на натовареността от МПС по време на провеждане на мероприятието.

Делювите празници започнаха на 15 септември с представянето на книгата на проф. Пламен Павлов и Иван Първанов "Българските хайдути“, която разказва за хайдушкото движение, което след това прераства в революционна борба. Тогава бе представен и документалния филм на Симеон Идакиев и Атанас Аретов "Делю и вечността“. Той също е много интересен и проследява живота от раждането на Делю войвода, в годините, когато е чирак при вуйчо си, след това и времето, когато става хайдутин“, поясни организаторът на празника. 

На 16 септември в ОУ "Васил Левски“ се проведе баскетболен турнир за Купата на Делю войвода с участието на отбори от България и Гърция.

Днес, в кулминационния ден на Делювите празници, се очакват хиляди туристи да посетят Златоград.

Нели ГЕРГЬОВСКА