Обработено злато на близо 2000 години гостува за първи път в Историческия музей в Горна Оряховица. От културната институция уточняват за "Фокус“, че това са чифт обеци от средата на ІІІ век, оформени като лозов лист със зелени осмостенни мъниста, изработени от 22 каратово злато. Произведението на ювелирното изкуство от римската епоха е част от изложбата "Археологически разкази за горнооряховското минало“, която е подредена в Историческия музей. Златните обеци са предоставени специално за експозицията от Националния археологически институт с музей при БАН.

Експозицията е посветена на археологическите проучвания проведени между 2020 и 2022 година на територията на община Горна Оряховица. В нея са предоставени резултатите от проучванията на крепостта "Ряховец“, Източния некропол в подножието ѝ, и от Теренните археологически издирвания, проведени в землището на Първомайци и Долна Оряховица.

Сред експонираните находки от "Ряховец“ са амфорни дръжки с анепиграфски печати, свързани с тракийския период на обитаване и керамичен котел с вътрешни уши от ХІ век, който свидетелства за присъствието на печенежко население.

В Източния некропол са разкрити 10 гроба от ХІІІ век, със специфични различия от християнския погребален обред. Едно от най-забележителните открития е костена апликация с врязана украса.

Изложбата "Археоложки разкази за горнооряховското минало“ ще остане подредена в Историческия музей до края на май.