Златен медал от финала на Световната математическа лига по ментална аритметика спечели шестгодишният Самуил Димитров от Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“.

Сами е възпитаник на Частна детска градина "Малки стъпчици“ и от година работи и с Василка Йорданова, която е управител на школата по ментална аритметика SmartyKids.

Това е първо участие на Самуил в присъствено състезание по ментална аритметика от толкова висок ранг. В него той е трябвало да се справи със 160 задачи за 10 минути. Веднага след завръщането си от Амстердам, Сами е започнал да се подготвя за следващото си състезание, което ще бъде онлайн, разказват от школата.

Финалите на Световната математическа лига са се провели в столицата на Нидерландия Амстердам, където Самуил се е състезавал в групата на начинаещите. Това е поредният медал за Сами, който има четири сребърни отличия от различни надпревари. В това състезание има още едно дете от Велико Търново - Изабела Димитрова, която е шампион в групата на напредналите.

Във финала на Световната математическа лига са участвали 18 деца от България. Те са се състезавали с близо 100 малчугани от осем държави.