Групата за автентичен фолклор "Тарамбера" към Народно читалище "Хлевенец-1919 г.“ в с. Хлевене спечели златен медал от 12-ия национален шампионат по фолклор "Евро фолк 2022“ и почетен знак от 25-ия Старопланински събор "Балкан фолк", които се проведоха наскоро във Велико Търново. Самодейците с ръководител Адреана Ангелова изпълняват български народни песни, стари градски и популярни песни. Основният им стремеж е да популяризират местния хлевенски фолклор, който е много богат на песни, хора, обреди и обичаи.

На събори и фестивали

групата за автентичен фолклор "Тарамбера" представя красотата на фолклора като нещо живо, което все още не е забравено, а визията на формацията се допълва и от красивата автентична носия, която е на повече от сто години.

Впечатляващото представяне на групата се допълва и от Грамота за откритие на XII национален шампионат по фолклор "Евро фолк 2022“, Грамота и Диплом за съществен принос за съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства, както и Препоръка за представяне на българските народни изкуства в Балканския шампионат по фолклор "Евро-фолк – Жива вода“, който се провежда в Хисаря.

Старопланинският събор "Балкан фолк" пък се провежда под патронажа на Националната комисия на България за ЮНЕСКО в рамките на Музикални празници "Евро фолк“, които са под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали (ЕАФФ).