Този паметник е замислен като пропаганден инструмент на тогава младата комунистическа власт и режим в България. Той не маркира никакво историческо събитие, не отразява историческата истина от тогава, това е позицията на  журналиста Асен Генов по повод откъртването на плочи от паметника на съветската армия в центъра на столицата.

"Бихме разрушили памет за някакво събитие, ако то реално е съществувало, и ако този паметник е в памет на конкретни исторически лица и събития4, допълни още Генов. 

По думите му стотици са паметниците, които "увековечават една измама и режим, който е престъпен“.

"Ние самите се съгласяваме с присъствието на такива тотеми на комунистическия режим, с подмяна на историческата истина. Тя е, че съветската армия не ни освобождава, тя ни окупира", коментира журналистът.

Той каза, че застава изцяло на страната на мъжа, откъртил плочи от Паметника на Съветската армия. 

"Смятам, че неговото действие е напълно разбираемо. Не бих го определил като хулиганство. Това е реакция, израз на неговите политически убеждения и на неговия гняв", е позицията на Асен Генов, цитирана то bTV.

Според Генов скулптурните композиции на паметника, които имат културна стойност, трябва да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство, а градинката да бъде рекултивирана.