Журналистът Федя Яков и режисьорът Кирил Александров, посмъртно, бяха удостоени със званието"Почетен гражданин на Благоевград" по време на днешното редовно заседание на Общински съвет Благоевград, предаде репортер на "Фокус".

Федя Яков е роден в село Самуилово, община Петрич през 1935 г. Бил е журналист и е работил във вестниците "Пиринско дело“, "Земеделско знаме“ и "Труд“, в Радио Благоевград. Той е и първият зам. главен редактор на алманах "Струма“. Приживе има 10 издадени книги. Номинацията е за изключителен принос към културно-историческото наследство на Благоевград.

Яков е и бивш председател на Окръжния съвет за култура и на Дружеството на писателите в Благоевград.

Режисьорът Кирил Александров пък е отдал 20 години от живота си на любителите на Мелпомена, тъй като десетилетия е бил част от колектива на Драматичен театър "Никола Вапцаров“.

Той е роден в град Пещера. Работил е в театрите в Асеновград и Габрово. В Благоевград, заедно със семейството си, пристига през 1964 г. Причината е здравословни проблеми на единия му син.

Спектакълът му "Гоце" е първото представление, което бива играно в новата сграда на благоевградския театър.

Александров съчетава дейността си като режисьор съз зам.-председателството на Окръжния съвет за култура. Три години е бил и директор на ДТ "Н. Вапцаров“. Благодарение на усилията му през 1982 г. благоевградската трупа има 10-дневно турне в съседна Македония и е подписан Договор за приятелство и сътрудничество с Македонския народен театър в Скопие.