Нов вид сертификат, който да гарантира качеството на продукцията, да получават българските фермери и производители. Това предлагат от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, предаде кореспондент на "Фокус“.

Симеон Караколев, който е съпредседател на организацията уточни, че първите подобни етикети ще бъдат връчени по време на предстоящия Национален събор на овцевъдите, който предстои в края на тази седмица.

Знакът-еталон ще гарантира най- високо качество и ще има графичен еквивалент, който отличените производители ще могат да поставят върху опаковката на своя продукт. Той ще се присъжда в 7 категории на участници в конкурса за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко, който е в рамките на специализираното изложение на млечни продукти на събора.

Премиум знакът ще е за фермерско сирене, кашкавал и оригинален продукт съответно от овче и козе мляко и за кисело овче мляко. Продуктите ще бъдат оценявани за плътност, структура, цвят, масленост и вкус от експертно жури с участието на водещи експерти от Министерство на земеделието и храните, БАБХ, НОКА и други.

Конкурсът ще е в първия ден на събора, 24 май (петък) от 16,30 ч., като фермерите могат да участват с неограничен брой и вид продукти.

Изложението на млечни продукти и самият конкурс ще са под мотото "Българските храни от български суровини“ и имат за цел насърчаване производството и потреблението на фермерски храни. Продукция ще изложат повече от 30 животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко. През трите дни на събора в специално обособена зона за директни продажби те ще предлагат богата гама продукти - истинско овче и козе сирене, кашкавал, катък, кисело мляко, масло и извара.

По време на събора от 24 до 26 май край Петропавловския манастир ще има и демонстрации на производството на млечни храни по автентични и съвременни технологии. В тях рамо до рамо ще се включат майстори, съхранили и възродили стари, вековни рецепти и експерти по иновациите.

Дванадесетото издание на форума и тази година ще представи постиженията в бранша и богатата народна култура, традиции и фолклор. В традиционното изложение на чистопородни овце и кози ще бъдат показани повече от 1000 животни от автохтонни, местни и редки породи отглеждани у нас. Ще има изложба на кучета, конни атракции, фермерски пазар с био храни и напитки , различна селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството.