Регионална занаятчийска камара - Пловдив кани на изложба "ВИЗИЯ, РАЗКАЗ, ДОКОСВАНЕ" - "Една разказана приказка от майстор Стоян Маринов" на 19.04.2023г /сряда/ от 18.00 часа в Дом на културата "Борис Христов" гр. Пловдив , етаж II., информира кореспондент на "Фокус".

Организаторите, кураторът, майстор Стоян Маринов, и живите модели на част от забражданията ще ви очакват, за да ви разкажат за изложбата. Тя се открива с участието на невероятните изпълнители от Фолклорен ансамбъл "ТРАКИЯ" и представя деветнадесет забраждания и украси за глава, възстановени от майстор Стоян Маринов по редки /изчезващи в наше време/ образци, събирани на терен от музейни колекции, литературни източници и снимки.

Образите на моми лазарки, на булки и невести, на по-възрастни жени и пр. ни повеждат из различните етнографски области и групи население от българската етническа територия.

Чрез разказа на майстор Стоян Маринов и чрез изразните средства на фотографията /фотосите са продукт на екипа от фотостудио "Тотем" и красивите лица на момичета от Фолклорен ансамбъл "Тракия"/ се разкрива своеобразна приказка, за времената в които забрадката е била, една от най-важните части в цялостната структура и символика на българската, женска носия.