Жива изложба на носии "История в шевици" представят в Каварна на Лазаровден тази събота от 10:30 ч., предаде репортер на "Фокус". Мястото на събитието е пред храма "Св. Успение Богородично". Изложбата е организирана със съдействието на Историческия музей в морския град, "История в шевици" и Работилница "Хорце". 

Ще бъдат представени над 30 носии от колекциите Огнян и Мира Иванови, Радослав Радков, Илонка Станкова, Ивелина Иванова и Васил Василев. Идеята е на добруджанеца Славян Стоянов, роден в каварненското село Челопечене. Той е художник и голям ценител на българските народни носии.

Тези дни той посвети в една от социалните мрежи фото галерия на Мерсия Макдермот, която си отиде от този свят на 31 март. "Тази англичанка е известна със страстната си любов към България. Наричана "по-българка от българите". Трудно е да се опише огромния й принос към историята на България.", написа Славян Стоянов.

Във фотогалерията той показва част от колекцията ѝ, която е събирала през годините. Някои от тези експонати са подарени на Националния музей на Британия, където са заведени, описани и дигитализирани във фонда.

По повод предстоящото събитие Славян Стоянов споделя: "Приятели, повече от шест години имам една мечта - да направя събитие в град Каварна. Израснал съм в малко селце на десетина километра от този черноморски град. И ето, вече мога да ви зарадвам, че "История в шевици" заедно с Исторически музей - Каварна прави това възможно на един много специален ден. Този, в който по стар български обичай обредно много млади момичета ще започнат да се момеят".

Жулиета НИКОЛОВА