Жителите на село Брестовица готвят поредни протести заради негодната за ползване вода. От четири години в селото тече черна вода, а хората ползват водоноски, и постоянно купуват минерална вода от магазините.

Днес хората в селото се събират на предупредителна акция и са в готовност за ефективни протестни действия и ще блокират пътищата в областта.

"Четири години получаваме едни празни обещания, но не се предприемат мерки да се реше проблемът със замърсените водоизточници. Водата се докарва от всякакви чисти водоизточници, туби, бидони, всеки както намери".

"От четири години водата е черна, не става за пиене. Носят ни с водоноска, но тя не стига - дори в момента тя е празна", посочват част от протестиращите, предаде БНТ. 

От ВИК тепърва трябва да започнат работа по изграждането на новите водопроводи:

"Тепърва трябва да започне строителството за втори участък на водопровода, същевременно да се издаде строително разрешение за първия водоземен участък и тогава да започнат строителни дейности. Съвместно с общината ние ще изградим новите бункери, които да захранят с ток съоръжението. тогава вече трябва два се търси финансиране за самите водопроводи", обясни Йордан Чемишев, ВиК - Пловдив.

За довеждащите водопроводи са необходими между 7 и 8 милиона лева. Това обаче са прекалено много пари за възможностите на общината, посочи кметът на община Родопи

"С едно от предишните правителства проектът беше разделен на две - едната част трябваше да бъде финансирана от ВиК и те да изградят довеждащия водопровод в ниска и средна зона. МРРБ би трябвало да предостави средства на община Родопи за високата зона и асфалтирането на улиците".

Проектът е на обща стойност 25 млн. лв. Има изготвен технически проект, както и избран изпълнител. Работата може да започне веднага щом бъде направен довеждащият водопровод