В район "Искър“ могат да се подават документи за безплатно осигуряване на GPS устройства на хора с деменция или заболяване, изразяващо се в проблеми с ориентацията и риск от загубване. Това съобщиха от районната администрация на страницата си във Facebook. Припомняме, че с решение на Столичният общински съвет стана възможно такива устройства да се предоставят и на деца и младежи с проблеми с ориентацията за време и пространство, предизвикани от умствена изостаналост или психични разстройства.

Заедно с устройството ще бъде предоставяна и SIM карта с безплатен абонамент за 24 месеца. Инициативата е част от политиката на Столичната община за интеграция на децата и младежите с различни интелектуални затруднения в обществото.

Чрез осъществяването на инициативата,  Столична община се стреми да осигури подкрепа за непосредствено засегнатите от деменция и за техните близки и да повиши осведомеността на обществеността относно деменцията.

Условията, на които следва да отговарят желаещите да получат устройство, както и необходимите документи за предоставянето му, може да видите в този линк: https://council.sofia.bg/en/gps-kandidatstvane.