Жители на павликенското село Лесичери решиха сами и доброволно да направят пролетно почистване. Започнаха с двора на църквата и стария гробищен парк в града, но акцията им се разраства с всеки изминал ден, предаде кореспондент на "Фокус“. Инициативата тръгва от Габриела Георгиева, която е кмет на селото от около половин година. Изпълнявайки едно от предизборните си обещания – да почисти позанемарени места в Лесичери, тя привлича и много хора с ентусиазма си.

В голямото пролетно почистване участват само доброволци. Тяхната мисия е да преобразят селото, като за целта не пестят нито усилия, нито време.

 "Изрязахме всичко, което е застаряло, чуканите. Очевидно и очевадно е, че е хубаво, стига да има кой да го направи“, казва ни Александър, когото намираме да реже клони в двора на църквата.

Помага му Николинка, която освен доброволец е и библиотекар.

"Не е трудно. Аз съм библиотекар, обаче всички се съюзяваме и почистваме селото. Ми то си е наше, нека да бъде хубаво“, допълва Николинка.

Идеята на хората е да почистят не само двора на църквата, центъра и двата гробищни парка, но всички улици, за да помогнат и на местната власт, и на себе си.

 "Има много задачи от тук нататък да вършим, да чистим улиците. Горе в старите гробища се изчисти, тук в църквата, сега Здравната служба. Така сме започнали, с пълни сили. Ще стане много красиво и чисто“, обяснява Цветомира, която също живее в село Лесичери.

Местните казват, че не е трудно да живеем по-добре, началото можем да поставим като се обединим. Те се надяват и да заразят други с ентусиазма си, за да може повече малки и големи населени места у нас да се преобразят към по-добро.