Жители на селата Габрица, Полковник Серафимово и Фатово излизат на мирен протест днес в 9:30 часа. Те ще блокират главния път Смолян – Рудозем, в участъка преди разклона за село Смилян. Това каза за "Фокус“ Елица Радева, която е един от инициаторите на протеста. Причината е лошото състояние на пътя, водещ до трите населени места, който е част от главния път Смолян - Рудозем. Трасето е осеяно с множество дупки и кърпежи и преминаването по него е истинско предизвикателство.

"Много пъти хората се събират, за да изразят недоволство от състоянието на пътя и всеки път, когато сме го  правили, оставяме с чувството, че не сме чути“, категорична е Радева.

Тя припомни, че през годините са правени и подписки до Агенция "Пътна инфраструктура“ от жителите на Габрица, Полковник Серафимово, като в последната от 2022 г. са се включили 326 души. Няколко години преди това е правена подписка и само от хора от Габрица, като в нея са се подписали около 100 души.

По думите на Радева, от 10 години има проект за ремонт на главния път, но не е изпълнен. Дори смятат, че има отпуснати средства за ремонта на пътя, но те не са усвоени. Тя изрази надежда, на протеста в неделя да присъства и представител на отговорните институции и да разясни какво точно се случва с изпълнението на проекта и кога ще започне ремонта.

Организаторите са осигурили чай, с който протестиращите да се подкрепят по време на мирния протест.

От Агенция "Пътна инфраструктура“ съобщиха, че в строителната програма на Агенция "Пътна инфраструктура“ е планиран основен ремонт на близо 22 км от път III-868 Смолян - Рудозем. През 2021 г. е изработен технически проект за ремонта на два участъка. През м. г. са обявени обществени поръчки за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и на строителния надзор.

Работата на тръжната комисия за избор на строител не е приключила. През 2022 г. процедурата за избор на изпълнител бе временно блокирана от жалби пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. След произнасяне на ВАС са предприети необходимите действия и процедурата е продължила.

По обществената поръчка, която е в шест обособени позиции, са подадени общо 36 оферти. Само за обособена позиция 6, в която е основният ремонт на път III-868 те са 4, а за позиции 1 и 2 са по 8, за 4 и 5 - 6 и 7 оферти. Изборът на изпълнители при процедура с голям обхват и подадени значителен брой оферти по всяка една от позициите изисква технологично време за задълбочен преглед и оценка. В момента комисията разглежда техническите предложения на кандидатите за изпълнение на ремонта. Предстои отваряне на ценовите оферти.

През декември 2022 г. е сключен договорът с избрания изпълнител на строителния надзор – "Строл 1000“ АД.

До стартиране на основния ремонт на пътя Смолян - Рудозем Агенцията ще полага грижи за трасето чрез програмата за текущо поддържане. През април са подравнени банкетите, почистени са отводнителни съоръжения и свлечената скална и земна маса. До края на май е предвидено запълване на най-големите неравности по настилката, за да се осигури безопасността на движение. Ще бъде почистена и крайпътната растителност.

Нели ГЕРГЬОВСКА