Жители на село Тюркмен, община Брезово започнаха подписка заради инвестиционно намерение за изграждане на кариера за добив на варовици при местността "Орманите“, съобщиха за Агенция "Фокус" от община Брезово.

Кметът Христо Енков информира, че е готов да чуе думата на хората и мнението им ще бъде взето под внимание, но на този етап все още се касае само за инвестиционно намерение. "То е на АГРО ЕРГ“ ЕООД в концесионна площ "Орманите“ (244,179 дка) в землището на селото. За да се стигне до реална дейност, трябва да има становище на РИОСВ и решение на Общинския съвет“, каза кметът.

Той е поискал експертно мнение от еколога на Община Брезово Пламен Изамски как кариерата ще се отрази върху околната среда. Според него евентуални пробивни дейности и товарене на взривена скална маса ще повлияят отрицателно на водоемите в района.

"Ако говорим за антропогенни дейности, свързани с добива на варовик, те водят до изключително алкална речна вода, която има потенциал за въздействие върху качеството, нивата и режима на оттичане на подземните води. Възможно е значително намаляване на биоразнообразието. Фините прахови частици се емитират директно в атмосферата, а хората в района масово се занимават със земеделие. В този смисъл добивите на варовик биха въздействали отрицателно на земеделската продукция“, коментира главният специалист.

Бъдещата кариера се намира на терен под аренда, пасище, в което се отглеждат животни, информират още от общината.