Жители на Тюркмен и старозагорското село Гранит са написало отворено протестно писмо срещу изграждането на каменна кариера. То е изпратено на МОСВ, РИОСВ -Пловдив, Областната администрация и до община Брезово. Създадена е и петиция в интернет.

Решението за изграждане на кариера е взето без знанието и съгласието на жителите. Според тях животът в околните села ще се влоши заради замърсения въздух, който ще идва оттам. 

Ние, жителите на селата Тюркмен и Гранит, както и всички хора, чиито живот се е докоснал някога до този край на България, сме напълно несъгласни с инвестиционното намерение на "АГРО ЕРГ" ЕООД с БУЛСТАТ 115826691 да добива варовици и да изгради каменна кариера в землището на с. Тюркмен в местността "Орманите".

Решението за каменната кариера не беше оповестено на хората в селото с нищо, освен една бележка, залепена на рядко посещавано от нас място само дни преди да изтече срока за обжалване. Ние искаме да покажем, че не се отказваме от нашето село, от местността, която обичаме и която поддържа нашия бит и поминък. За да има вашият подпис юридическа стойност, трябва да добавите ЕГН, ЕГН-то ви няма да бъде публично или използвано за някаква друга цел.

Категорично не сме съгласни на една 470 метра североизточно от селото да се извършват взривни дейности, които ще пропукат и унищожат домовете ни, ще навредят на природата и биоразнообразието и ще влошат цялостния живот в нашето село. Не желаем да дишаме силно запрашен и замърсен въздух, нито праховите частици да покрият дворовете и домовете ни, пасищата за животни и цялата ни земеделска продукция.

Няма да търпим шума от взривове, къртене на скални маси и тежки камиони. В своя проект "АГРО ЕРГ" ЕООД уповестява, че земите, които искат да превърнат в каменна кариера са "изоставени пасища". Това е лъжа - местността "Орманите" е земеделска земя и пасища, които селото използва. Община Брезово има приет Общ Устройствен План (ОУП), според който тези земи не могат да се използват за каменна кариера и взривна дейност. ОУП не позволява промяна на предназначението на имотите и ние не сме съгласни "АГРО ЕРГ" ЕООД да сменя статута на земите ни, само за да ги взриви.

Местността е точно до язовир "Дългъна", който е важно местообитание и през зимата, и през лятото за стотици растения и животни. В местността, която "АГРО ЕРГ" ЕООД иска да взриви, се срещат редица застрашени и защитени в България видове, например голяма бяла чапла, папуняк, ливаден и тръстиков блатар, пет вида кълвачи и много други. В своя проект "АГРО-ЕРГ" ЕООД казват, че тук няма застрашени видове, което отново не е истина и не е ясно как те са стигнали до този извод и дали е направено екологично проучване. Да, тази местност не е част от Натура 2000, но за нас тя е важна точно защото се използва и от нас, жителите на селото, и от дивите растения и животни.

"АГРО ЕРГ" ЕООД казва, че няма да се наруши живота на хората в селото, но няма как 12 месеца в годината, за период от поне 35 години, да се извършва взривна дейност на 470 метра от домовете ни и това да не ни навреди. Казват, че няма да изграждат нови пътища и ще използват наличните черни пътища - това са черните пътища, на които ние пораснахме, където се гонихме на свобода, бързахме да се приберем "преди да се върнат кравите", където се научихме да караме колелета и където се надяваме да играем и със своите деца. 

Зад "АГРО ЕРГ" ЕООД стои семейството на депутата Владимир Маринов. На 10-ти октомври той казва във Фейсбук, че "няма да се умори да работи за възраждането на българското село". Нашето село е живо и не може да бъде възраждане една каменна кариера, изградена против волята на месните жители. Също като депутата Владимир Маринов, ние искаме нашето село да се развива, но не чрез взривове и каменни кариери, а чрез подкрепа към земеделието и нашата природа.