Жители на планинското село Чехларе в брезовска община от около година имат проблем с водата, съобщиха читатели на 'Агенция Фокус". Вече повече от 10 дни в селото въобще няма вода, което създава голямо неудобство за хората. Те пълнят вода в туби от една малка чешмичка, което е неприемливо за 21 век, разказа подателят на сигнала г-н Цеков.

По думите му, миналата година е бил направен ремонт на язовира над селото за над 1.5 млн. лева, но отново по чешмите няма грам вода. Сега е започнал ремонт на ремонта, но нищо не се прави реално. Една фирма е оставила един багер и е изчезнала, твърди читателят.

"Дойдоха, строиха и така го направиха, че водата съвсем изчезна. Наместникът на селото вдига ръце и нищо не може да направи. Ако не се напълни язовирът, вода няма да има и догодина“, разказа още Цеков. Той ни изпраща и много снимки, в подкрепа на казаното.

Агенция "Фокус" се свърза с кмета на община Брезово Христо Енков, който каза, че ремонтът на язовира е стигнал до акт 15. Очаква се държавна комисия, която да приеме строителството и той да се пусне в експлоатация. Проблемът е, че след първоначалния ремонт, по време на пробите за изпитване се е оказало, че при една от стените му има теч, затова и отново е бил източен.

Именно язовирът снабдява селото с вода. Сега е намерено междинно решение за жителите, които са поставени на режим на водата. "Днес и утре би трябвало там да има вода. Проблемът е най-вече за жителите в горния край на селото", каза Енков.

Чехларе е едно от китните селца в община Брезово, област Пловдив. Въздухът е кристално чист поради липсата на промишлени предприятия наблизо и е с голям потенциал за развитие на селски туризъм. Някога е било многолюдно, с развито земеделие и животновъдство, но днес жителите там са едва стотина. През лятото те нарастват до над 200. Китното селце е с богата история, пази и скривалище на Васил Левски.