Като жители на кв. "Мусагеница" в гр. София (район "Студентски") вече четвърта седмица затваряме кръстовището на бул. "Г. М. Димитров" и бул. "Драган Цанков" в знак на протест срещу предстоящо застрояване на зелена площ в квартала. Протестираме по този начин всяка делнична вечер между 19:00 и 19:30 часа, за да може нашите искания да бъдат чути от повече хора. Това написаха в своя позиция, изпратена до медиите, жителите на кв. "Мусагеница". 

Ето целия текст към позицията: 

Протестът ни е срещу решенията и цялостното отношение на Столичния общински съвет (СОС) и кмета на Столичната община във връзка с предвижданията за имот УПИ VII-3558, 3559, 6111 "За ЖС", кв. 46, м. "ж.к. Младост 1-Мусагеница", район "Студентски". Става дума за терен между Блок 101 и метростанция "Г. М. Димитров" (бул. "Марко Семов"), състоящ се от имоти - бивша общинска собственост, продадени на фирми на г-н Петьо Блъсков. С последователни действия на общинската администрация през годините зелената площ под прозорците ни първо сменя собствеността си, а след това и предназначението, така че сега е възможно високо застрояване.

С протеста изразяваме несъгласието си със:

• извършването на безобразно унищожаване на зелени площи в квартала и превръщането им на терен за строителство само и единствено по почин и в частен интерес;

• изсичането на съществуващите там дървета, които са в отлично състояние и осигуряват защита срещу шума и праха от непосредствените големи столични булеварди;

• предвиденото строителство на улица непосредствено зад Блок 101, която не започва и не стига до никъде. Тази улица няма връзка с други улици и целта ѝ е да бъде ограничено правото на собствениците на апартаменти в Блок 101 - да бъдат формално отделени от имота на Петьо Блъсков и да не могат да възразяват срещу промяната на имота му от такъв за комплексно обслужване в имот за жилищно строителство;

• извършването на строеж на не повече от 22 метра от сградата на Бл. 101 (сграда на повече от 50 години) и от линията на метрото, както и от издигането на сграда, която ще отнеме светлината в доста от жилищата в блока. Сигурни сме, че предстоящото строителство няма да

остане без последствия върху стабилността на бл. 101 и тунелите на метрото. Не желаем да изпробваме след това устойчивостта им при евентуално земетресение;

• безразборното приемане на изменения на плановете за застрояване и регулация и процедирането им "на парче“ за обслужване единствено на частни интереси, както неправилното прилагане на правилата на Закона с цел единствено удовлетворяването на алчните апетити на частен строителен предприемач. Впрочем, той направи същото и в кв. “Дианабад", където изгради сграда в двора на детска градина.

Нашите действия до момента:

Вече предприехме съдебни действия (кратко описание може да видите по-долу).

Внесохме в районната община "Студентски" подписка за включването на описаните терени като част от зелената система на София-град – каквито винаги са били, в изпълнение на поетия от СОС и Кмета на София дългосрочен ангажимент за по-чист въздух и по-зелена София. Подписката е подкрепена от 3 126 души и е депозирана пред кмета на Район "Студентски". След като бе сезиран, на 24.03.2023 г. кметът на район "Студентски" внесе в Столичния общински съвет доклад с предложение в подкрепа на искането ни. До момента докладът не е включен в дневния ред на нито една от постоянните комисии.

Сезирахме компетентните органи с молба за разглеждане на законността и основателността на всички документи по целия казус – от продажбата на общинските имотите (каквито документи и аргументите за извършването им липсват) до издаването на виза за проектиране на фирма на г-н Блъсков. Сигналът е подаден до районната администрация, СОС и Кмета на София, както и до министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Последният е възложил на главния архитект на София г-н Здравко Здравков извършването на проверка. Само по себе си това е странно, тъй като именно арх. Здравков е вносител на всички доклади за промяна на плана за регулация на имота, за застрояването му и др.

Междувременно, независимо от внесения доклад, на свое заседание на 04.04.2023 г. Постоянната комисия по околна среда към СОС даде становище съществуващите в имота дървета, които ще бъдат засегнати от строежа, да бъдат премахнати.

Как се стигна до тук!

През 2004 г. Столичната община продава на Петьо Блъсков общински терен, отреден за строителство на двуетажни сгради и ателиета.

През 2014 г. КТБ отпуска 1.9 милиона евро за изкупуване на ипотеката. КТБ фалира, кредитите му (както за терен в "Мусагеница", така и за медиите) са погасени чрез цесия (т.е. без да се изплащат на банката) и ипотеката на имота е освободена.

През 2017 г. главният архитект на София Здравко Здравков пуска доклад за промяна предназначението на терените от ниско строителство на жилищно строителство на блокове.

На 26 юли 2018 г. (на така наречената "мазна" сесия преди лятната ваканция) чрез решение 605 общинските съветници от управляващото мнозинство на ГЕРБ гласуват доклада на Здравков и по този начин ощетяват гражданите на София.

През 2018 г. Етажната собственост на Блок 101 заведе в Административен съд – София град съдебен иск срещу това решение. Делото приключи с отмяна на решението на СОС. Съдебното решение обаче е обжалвано и поради процесуални пропуски същото е отменено от ВАС и върнато за ново разглеждане от АССГ под № 4422/2020г.

Поредното съдебно заседание е насрочено за 29 май 2023 г. На него се очаква да се изслуша вещо лице, което да отговори на важни за целия казус въпроси като кой е действащият Подробен устройствен план, как е извършена промяната му, спазени ли са изискванията за това и др.

Решени сме да продължим с изразяването на обществено неподчинение, докато казусът бъде разрешен и планираното застрояване на зелената площ бъде спряно.