Бургазлии скочиха срещу "порастването" на синята зона. Както Агенция "Фокус" съобщи, това бе решено на вчерашната сесия на местния парламент. Ден по-рано обаче живущи в район, в който синята боя скоро ще се настани на улиците, са изразили своето недоволство от предложението. Днес писмото бе публикувано на сайта на ОбС-Бургас.

Недоволството е собственици на жилища в блокове 133, 134, 118 в ж.к. Братя Миладинови. Те изразяват възражение срещу проекта към докладна записка за разширение обхвата на Синя зона в частта "паркинг 11", "подзона 27".

И се аргументират, че съгласно начина на паркиране, предвиден в графичната част на проекта към докладната записка, броят на възможните места за паркиране реално намалява наполовина, в сравнение с текущия начин на паркиране. Това щяло обостри допълнително проблема с липсата на места за паркиране в района.

Според тях проектното решение, не е съобразено с реалната обстановка на място, което прави реализирането на част от предвидените места - невъзможно (пример: 4 бр. места до входа на Военна болница), а друга част от местата, трудни за реализация, без предхождащи ги дейности по реконструкция на тротоарите от страната на бл.118.

Освен това улицата пред бл. 133 и 134, остава двупосочна, което е по-доброто решение, предвид въвеждането на еднопосочно движение по съседните улици около новопостроената детска градина, където концентрацията на движение и спрели за кратко автомобили в пиковите часове са огромни.

В приложения към докладната записка проект, улицата пред бл.133 и 134, се предвижда да стане еднопосочна, което е в пълно противоречие с горецитираното решение и проект от преди по- малко от година и със сигурност ще създаде проблеми с движението, вместо да реши такива.

"Последно, но не по важност, бихме искали да отбележим, че въпреки многократните молби, подкрепени с подписи на живущи в блоковете 133,134 и 118, назад във времето, с искане за адекватна поддръжка и/или реконструкция на т. нар. път, който всъщност е бетонова настилка, достатъчно амортизирана във времето, уви, молбите ни , ни най-малко не бяха чути, а още по- малко бяха предприети каквито и да е действия.

Принудени сме периодично да бъркаме бетон и да запълваме поне най-големите дупки

След така изложените мотиви, ви молим, да отложите гласуването в частта му за "паркинг 11", след което да преразгледате решението си за обособяване на "синя зона" и еднопосочно движение, в тази част, поне докато не бъде реконструирано въпросното пространство, като бъдат проектирани и изпълнени истински пътно платно, паркинг и тротоари, при оптимално използване на пространството, чрез промяна ширината на тротоара към бл.118 за сметка на места за напречно паркиране, което ще доведе до реални ползи за всички, а не както в случая създаващи проблеми и то срещу дребни приходи в общинския бюджет", пишат недоволните от решението за въвеждане на Синя зона бургазлии.

Те уточняват, че са се запознали намеренията на Общината твърде късно и поради липса на технологично време преди гласуването, в срок до 10 дни, ще бъде приложена и подписка на живущите в трите блока, голяма част от които устно вече са изразили съгласие с настоящото възражение.