Продължава разчистването на щетите от наводнението в Берковица. Обявено е бедствено положение, а сигналите за наводнени къщи, дворове и отнесени автомобили са вече над 100. Наводнени са детски градини, детски ясли, болницата в града. Все още има непроходими улици. Днес там пристигнаха военнослужещи от Враца, които помагат на пострадалите хора. Дъждът в града не спира в следобедните часове и това допълнително усложнява обстановката. Прокуратурата в Монтана възложи проверка на причините за бедствието.

Жители на Берковица смятат, че причината водата да тръгне през града е собственик на имот в индустриалната зона, който постоянно разрушава дигата на реката, за да не заобикаля. Проблемът е от 2014 година.

Хората са сигнализирали институциите многократно.

"Той има път горе, обаче не му се минава, защото оттук му е по-удобно, прекопава си реката и влиза. Реката постоянно стои отворена, ние разчитаме да не вали. Като почне да вали, звъним, търсим го да дойде, да затвори реката. Затваря, но вчера закъсня, защото не беше на место. Уведомени са и Басейнова дирекция, сигнали на 112, към кметицата. Никой не иска да му каже, какво си иска това си прави", каза пред БНТ Георги Георгиев, който е собственик на цех.

"Трябва да има оперативна група, която да разследва защо коритото на реката е празно, а тука е пълно - той го е насипал, за да може да минава техниката", добави Дилян Димитров.

Собственикът на имота отказа коментар. Хората посочват като проблем и масовата сеч в горите над Берковица, както и непочистените корита.