Местна фирма почисти безвъзмездно паметник на Филип Тотю във великотърновското село Вонеща вода, предаде кореспондент на "Фокус". Специализираната компания сама е изявила желание за благородния жест, а местната управа веднага се е съгласила. От компанията, която се занимава специализирано с почистване заявяват, че това е най-малкото, което могат да направят за селото.

След като благороднят жест стана известен заваляха редица коментари в социалните мрежи, чрез които хората от Вонеща вода благодарят.

"Най-добрите!", казва един от потребителите, "Да поздравим и кмета, че се е погрижил. Последният път, когато ходих до Вонеща вод ами направи впечатление колко беше потъмнял паметника, който иначе е прекрасен. И сега е отново в блясъка си", пише друг във Фейсбук. "Поздравления за добре свършената работа! Историята ни трябва да е чиста", казва трети.

Филип Тотю е роден като Тодор Тодоров Станчев в колибите Гърците, днес част от село Вонеща вода. Син е на Тодор Станчев, който е известен като Тодор Топала. На турските власти Филип Тотю е известен като Тотю Топалский и под това име е бил търсен през хайдушките му и революционни години, според Филип Симидов. Бил е животновъд и търговец на едър рогат добитък и кози. След 1850 г. е хайдутин в четите на Бойчо войвода, П. Чернев, Ст. Люцканов Попов, Жельо войвода. Води дружина из Стара планина.

Попада в търновския и сливенския затвор, откъдето през 1863 г. успява да избяга. Установява се в Румъния, с тескере на име Ради, първоначално в Зимнич, а по-късно в Александрия. За кратко е градинар под ново име – Филип Тотю.