Жени от различни етноси се събраха в "Дом Канети“ в Русе, за да разкажат за своите традиции и обичаи, съобщиха от Община Русе. Събитието под наслов "Етническото многообразие и свързаност на жените – мост между етноси и поколения“ се организира от Сдружение "Сороптимист Интернешънъл“ Клуб Русе. Присъстваха представители на клубовете "Бояна“, "Варна“, "Витоша – Илина“, "Иван Рилски“ и "Старинен Пловдив“.

Срещата приветства заместник-кметът по образование и култура в Община Русе Енчо Енчев. Той връчи на организаторите поздравителен адрес от името на кмета Пенчо Милков.

Българки, туркини, арменки, татарки, роми, сирийци и украинци споделиха спомени и лични истории, изпълниха характерни танци и песни. Домакините от Сдружение "Елиас Канети“ припомниха любопитни моменти от биографията на родения в Русе лауреат на Нобелова награда за литература, чието име носи. Гица Стоилова от Клуб Русе сподели детски спомени за празници на различните етноси в село Сваленик. Представители на НЧ "Гюнеш“разказаха за традициите си и демонстрираха танци, изпълнени от детска танцова група "Кардален“ (Кокиче). Участниците от НЧ "Анжела Чакърян 2008“ също се включиха с презентация на Анжела Авакиян и изпълнения на Анжела Дюлгерян и Серджио Авакиян.

Амира Уалид Стивън от Сирия, която е отскоро в Русе и участва в благотворителната дейност на Червения кръст в града, сподели за своите обичаи. Амира живее в Център за настаняване от семеен тип, който е партньор на Клуб Русе в един от големите му образователни проекти "Учим чрез действия, учим с любов“. Светлана Шевцова и Альона Немцова от Украйна разказаха за помощта, която им е дадена в България.

Сехер Кадирова и Наталия Заимова представиха татарската общност в Русе. Христина Кирилова от ромската общност сподели своята лична история и традициите, които се пазят от поколенията. В крaя на срещата присъстващите имаха възможност да опитат от сладките и солени специалитети от кухните на разнообразните общности в Русе.