Архитектурно-парковият комплекс "Двореца" в Балчик отчита ръст на приходите през тази година с около 7,81% спрямо 2021-а. Това съобщи на пресконференция директорът Жени Михайлова, предаде репортер на Агенция "Фокус". 1 963 000 лв. са приходите след облагане. "Увеличението е съвсем малко, но за нас това е стъпка напред и нагоре и след кризите, знаете трудна година отминава", коментира директорът на Държавния културен институт. Пожеланието е през 2023-а да има мир, любов и здраве. 

"Изпращаме една трудна година. Отчитаме малко по-добри приходи, но не така задоволителни, каквито бяха преди ковид-ситуацията през 2019 г.", посочи Жени Михайлова. Осъществен е много мащабен културен календар, който включва 140 разнообразни събития - концерти, изложби, пленери, научни конференции, художествени пленери, дни на чуждестранни култури и други арт прояви. Единствено два от традиционните фестивали - етнофестивалът и Мюзик кампус, не са се състояли заради ковид ограниченията и последствията. И двата са с международно участие, авторитетни и се радват на голям интерес. 

Тази година в галериите и експозиционните зали на "Двореца" са представени 23 изложби. Архитектурно-парковият комплекс е бил домакин на два международни и един национален художествен пленер, както и на два фестивала.1 1 концерта и 7 театрални спектакъла са представени през активния сезон в Държавния културен институт. Програмата се допълва от опери, балетни спектакли, литературни срещи, кинопрожекции и мюзикъли. 

"Двореца" в Балчик е домакин тази година и на редица специализирани курсове - по чуждоезиково обучение (чешки и английски език), по счетоводство и по дигитализация след ковид. Предстои да излезе от печат сборник с доклади, представени на научна конференция в "Двореца" с тема прилагане на превантивни мерки за опазване и развитие на културното наследство и грешките в тази насока, допуснати във време на кризи. Изданието се очаква през март следващата година. 

Държавният културен институт си сътрудничи и с академичните среди. Тази година са сключени три меморандума - с Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, с Лесотехническия университет в столицата и с програма "Еразъм + ". Специалните събития в Държавен културен институт-Културен център "Двореца" са 71, сватбите са 54, кръщенетата - 17. 

Тази година туристите, посетили "Двореца", са с 10 000 повече от миналата година или 201 767 посетители, съобщи Жени Михайлова. Отново най-многобройни са румънците - 112 125 възрастни и 5 674 деца. Посетителите от нашата страна са наполовина. На трето и четвърто място по численост се нареждат съответно полските и украинските туристи. Архитектурно-парковият комплекс разполага и с малка леглова база и е с категория "Вилно селище" с три звезди. Отчита се лек спад в броя чуждестранни туристи, настанени това лято в базите му, съобщи Христина Атанасова, зам.-директор на Държавния културен институт. 3 897 са реализираните нощувки към днешна дата. Най-много българи това лято са предпочели "Двореца" и неговите вили, следват румънските и френски туристи и най-малко са англичаните и чехите. 

Културният център е завършил през 2022-а един инвестиционен проект. Реконструирана е старинна сграда в центъра на Созопол. Тя ще се ползва като база на Министерство на културата, очаква се да бъде въведена в експлоатация следващата година. Както всички сгради в старинния Созопол и тази къща е паметник на културата от местно значение, отбеляза Жени Михайлова. 

Жулиета НИКОЛОВА