Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо 25-годишната Дочка М. до разглеждане на делото за нейната екстрадиция в Италия, където тя е издирвана за изтърпяване на присъди за кражби с четири Европейски заповеди за арест, съобщиха от съда.

25-годишната жена е била задържана на 18 октомври тази година на ГКПП Аерогара – Варна.

Дочка М. е осъдена на 2 години "лишаване от свобода“ от съда в италианския град Лука през юни 2019г. Тя трябва да изтърпи общо 4 години, 5 месеца и 28 дни, в резултат на кумулацията на това наказание с други по предишни присъди. Европейската заповед за арест, с която жената се издирва, е издадена на 12 септември 2022 г.

Останалите присъди са от юни 2016г. на Първоинстанционния съд във Ферара, с която Дочка М. е осъдена на 10 месеца затвор, от декември 2015 г. от съда във Флоренция, постановил 8 месеца затвор, а третата и́ присъда е от същия съдебен орган от май 2018г., като наказанието по нея е 4 години "лишаване от свобода“.

В издаващата държава престъпленията се наказват с максимален срок 6 години затвор.

При проверка за "двойна наказуемост“, съгласно изискването за Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, беше установено че деянията представляват престъпление и по българския Наказателен кодекс.

В съдебното заседание, защитата на Дочка М. поиска да не и́ бъде определяна най- строгата мярка за неотклонение "задържане под стража“, а втората по тежест – "домашен арест“. Искането беше мотивирано с чистото съдебно минало у нас на жената, наличието на постоянен адрес, както и с факта, че е майка на малолетно дете.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд съобрази всички представени доказателства и становища и прецени, че искането за временното задържане Дочка М. отговаря на изискванията на Закон за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА). Съдът изтъкна, че в това производство вземането на мярка за неотклонение "задържане под стража“ е безусловно и в него не се обсъждат обстоятелствата за авторство на деянието, предвид влезлите в сила присъди на Дочка М. Тъй като те са постановени преди 4-5 години и лицето се издирва за тяхното изтърпяване за съдът риска от укриване е реален. С цел да бъде намерен баланс между обществения интерес и този на издирваното лице, за съдът най- адекватната мярка за неотклонение към този момент е "задържане под стража“ предвид скорошното разглеждане на делото за екстрадицията на младата жена.

Определението на съда може да бъде обжалвано, като в този случай делото ще бъде разгледано пред въззивна инстанция на 25.10.2022 г.