Националният съюз на земеделските кооперации в България подкрепя изцяло решението на Министерски съвет, с което се забранява достъпа на продукти от Украйна до територията на България. Това съобщи за "Фокус" председателят на организацията Николай Момчилов. Той бе категоричен, че мерките ще са от изключителна помощ на земеделците у нас.

"Сега ние ще можем да реализираме поне част от продукцията, която залежава в складовете ни. Това е нещо, което би ни облекчило, макар и временно", допълни Момчилов.

Той заяви и, че вероятно протестите в сектора ще спрат, но увери и, че той и колегите му остават в стачна готовност и ще защитават интересите си, ако те бъдат накърнени по някакъв начин.

"Нашият сектор много лесно се пали в тази ситуация. Зърнопроизводителите, нашите кооперации са много чувствителни по тази тема и ще следим развитието ѝ, така че при евентуално не точно изпълнение на решенията, ще има нови протести", каза още Момчилов.

Той се включи в двудневния форум на Националния съюз, който се проведе в Арбанаси. Срещата премина под надслов "Заедно можем повече".

"По-интересното решение, което взехме като Национален съюз, е да регистрираме група организации на зърнопроизводителите, така че съгласно наредбата ние отговаряме на 100% на всички изисквания, но просто трябва да изпълним условията на Наредбата и европейските регламенти. Националният съюз на земеделските кооперации е регистриран като такъв още от 2001 година и ние на 95% отговаряме на всички изисквания, така че това е бъдещето ни. Второто решение, което взехме, е да се включим в Българска аграрна камара, в чието учредяване взехме дейно участие. Но, тъй като се разминахме малко по отношение на нашето място, което беше поставено с уставите, след промяна на устава ще вземем решение да членуваме в нея", посова още Николай Момчилов, като допълва, че приоритет е регистрацията на кооперативни съюзи, която все още не е уредена.

В двудневната среща в Арбанаси се включиха и представители на Министерството на земеделието.  

Луиза ТРАНЧЕВА