Българският фермерски съюз провежда втора Национална информационна кампания, свързана с възможностите, от които заетите в сектора могат да се възползват, предаде репортер на "Фокус". Първото събитие от кампанията се провежда в Бургас, където се събраха представители на земеделския сектор от целия регион.  

"Идеята е в максимална степен да обърнем вниамние на нуждите на земеделците за предстоящата кампания по директни плащания на площ, както и за предстоящите плащания по Плана за възстановяване и по Стратегическия план. Това, което успяхме да разработим, съвместно с Министерството на земеделието, е информацията да бъде предоставена така, че в максимална степен да бъде практически насочена", посочи Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. 

Програмата включва четири панела: "Очаквания към старта на Кампания 2023 – възможности и основни предизвикателства за агросектора“; "Възможности за подкрепа на агросектора чрез Плана за възстановяване и устойчивост на България“;  "Съвместимост на проектите с Принципа за "Ненанасяне на значителни вреди“ и "Програма за морско дело, рибарство и аквакултури“.

В тях ще участват водещи експерти от различни дирекции на Министерство на земеделието – "Директни плащания“, "Растениевъдство“, "Програма за морско дело и рибарство“, "Изпълнителна агенция по лозата и виното“ и други. Предвидено е време за въпроси и дискусия по конкретни казуси.

Предстои обявяване на пълния график на кампанията, която включва градовете: Шумен, Добрич, Хасково, Кърджали, Плевен, Перник, Смолян, Видин и Велико Търново.