Зеленият образователен център в Шабла е домакин на двудневно арт събитие - "Изкуство върху коприна с полъха на Балкана и морето“, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Днес и утре почитателите на приложното изкуство ще имат възможност да се докоснат до творчеството на Ива Пенчева. Тя е художник и ръководител на Школа за приложни изкуства. Днес от 17:30 ч. ще бъде открита изложба "Рисунка върху коприна“ с нейни творби. Утре - 13 август, от 10:30 ч. е организирано творческо ателие, където всеки желаещ ще може сам да нарисува своя картина върху коприна, която има възможност да запази като приятен спомен с полъх на море от Приморска Добруджа. Участието е с такса, която осигурява материали за рисуване. И днес е възможно записване за включване в творческото ателие. Подробности са публикувани във Фейсбук профила на събитието.



"Зеленият образователен център имаме удоволствието за поредна година да бъдем домакин на изложба и творческо ателие с автор Ива Пенчева. Поканихме я, защото знаем, че творбите й са нежни, ефирни и въздействащи“, споделят организаторите. Ива Пенчева е основател и преподавател на детска школа за приложни изкуства. Характерно за школата е работата върху коприна – много трудна и скъпа техника. Тя е автор на много иновативни проекти и творчески идеи, които осъществява чрез детски пленери, ателиета и експозиции.

Има участие в редица национални и международни конкурси. Работила е по различни теми, като "България в картини“ (традиции, архитектурата на "Етъра“ и село Боженци, културно-исторически паметници, годишни времена и др. Нейни проекти са "Най-дългата копринена рисунка“ на България, "Балкански копринен килим“, "Световен копринен килим“ (Гърция, Сърбия, Турция, Москва, Литва, Швейцария и др. ) с амбицията да влязат в листата с постиженията на Гинес.

Идеята е сплотяването на много народи чрез изкуство, споделя художничката. Сред нестандартните й идеи са изработване на първия 3D мапинг (анимация върху сграда), "Традицията е модерна“ - танц с копринени картини и 12 м копринен килим с фолклорни елементи. Участват гимнастички и танцьори от модерен балет , класически балет и народни танци от Етнографския комплекс "Етъра“ и Велико Търново. Друг неин проект е посветен на 155 г. град Габрово – разиграване на 155 картини като "танцуваща изложба“.



Жулиета НИКОЛОВА