Успешният проект, който ще продължи и през следващата година, е "Зеленият морски двор на Варна – създаден от МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов“ и подкрепян и дофинансиран от Община Варна. Това стана ясно на заседание на комисията по здравеопазване, а окончателното решение ще вземе местният парламент, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна.

По иновативния проект е основан център за ранна социализация и превенция на отклоненията във физическото и психичното здраве и развитие на деца до 3-годишна възраст. Кадровият капацитет е изцяло осигурен от специалисти в различни области от Медицинския университет, а общината, отпускайки 25 000 лв. годишно, покрива основна част от режийните разходи, стана ясно на заседанието.

Сред темите на заседанието бе необходимостта от спешен ремонт на ДКЦ  "Св. Иван Рилски“ в кв. "Аспарухово“ по предписание на Регионалната здравна инспекция. В строената през 1968 г. сграда досега са правени само козметични промени, но е необходим цялостен ремонт, който по предварителни изчисления, заедно с подмяната на осветлението, ще струва около 377 000 лв. Съветниците дадоха съгласието си тези средства да бъдат включени в новия общински бюджет и препратиха въпроса към финансовата комисия за вземане на решение.

Членовете на комисията по здравеопазване към ОбС – Варна одобриха и продължаването на общинската програма "Психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества“ – единствената във Варна, предоставяща психологична помощ на наркозависими и техните близки. Програмата се изпълнява успешно от 2017 г. от УМБАЛ "Св. Марина“, като за реализацията й общината ежегодно отпуска по 75 000 лв.

Пред членовете на комисията беше поставено искане за изместване на Метадоновата програма от сградата на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, която често е обект на вандалски прояви. Според съветниците този въпрос не е от тяхната компетентност, затова го препратиха за разглеждане към комисията по обществен ред и сигурност.

Десислава ВАСИЛЕВА