Столична община и район “Илинден" въвеждат в експлоатация пет “Зелени острова" - ограждения, в които са поставени отделни контейнери за различните видове отпадъци (опаковки, хранителен и остатъчен отпадък). До “Зелените острови" ще имат индивидуален достъп 300 домакинства, които са проявили интерес да ползват системата, съобщават от Столична община, предава "Фокус".

Целта е да се стимулира процесът на разделно събиране и да се получи достоверна информация за точното количеството отпадъци, което генерират домакинствата с достъп до съоръженията.

В междублоковото пространство на бл. 1, бл. 5, бл. 8, бл. 12 и бл. 20 в ж.к. "Захарна фабрика“ са изградени петте "Зелени острови“, а достъп с ключ имат само домакинствата,  участващи в инициативата. Във всяко съоръжение са разположени един жълт контейнера за разделно събиране на отпадъци от опаковки (пластмаса/хартия/метал), един зелен контейнер за стъклени опаковки, два кафяви съда за хранителни отпадъци и един  сив контейнер за останалия отпадък.

Откриването на новата система в район “Илинден" ще се състои на 9 април 2024 г., от 17 ч., пред бл. 5, ж.к. "Захарна фабрика“, когато 300 домакинства от квартала ще бъдат поканени да получат индивидуални малки контейнери и биоразградими чували, подходящи за разделно събиране в домовете. По този начин гражданите ще бъдат улеснени в разделянето на отпадъците още при източника, след което те трябва да бъдат изхвърляни в най-близкия "Зелен остров“. Всяко домакинство, което присъства на откриването, ще получи и пакет с компост от инсталацията за биологично третиране "Хан Богров“, добит от събраните зелените отпадъци на територията на Столична община.

Според Надежда Бобчева, заместник кмет на Столична община за направление "Зелена система, екология и земеползване", “активното включването на гражданите в разделното събиране на отпадъците е от голямо значение за превръщането им в суровина, а не просто в нещо, от което лесно можем да се отървем. Всяка малка стъпка в нашето ежедневие има значение за средата, в която живеем. Ако управляваме правилно отпадъците на всички нива, ще имаме по-чист град, ще създадем ресурс за кръговата икономика, а разходите ще са по-ниски, защото на практика ще генерираме по-малко боклук".

Кметът на район "Илинден", Емил Бранчевски, смята, че "с инсталирането на “Зелените острови" правим крачка напред към това район "Илинден“ и София да станат по-чисти и все по-зелени. Поздравявам гражданите на района, че са проявили инициатива да се включат в тази акция и вярвам, че все повече хора ще бъдат мотивирани да започнат да събират своите отпадъци разделно. За мен и моята администрация чистотата на района е основен приоритет и вярвам, че заедно със софиянци ще превърнем нашия град в едно наистина хубаво място за живот!“

Пилотната инициатива на Столична община се реализира от март 2019 г., като за периода 2019 г. – 2023 г., бяха обхванати общо 1800 домакинства - 1500 от ж.к. "Надежда 1“ и 300  - в район "Овча купел 2“.