Пловдивските общински съветници одобриха с мнозинство проект за изменение на ПУП-ПРЗ за два имота в Северната индустриална зона, където се предвижда издигане на нов жилищен комплекс с високи блокове. Предложението беше прието с 29 гласа "за", 14 "против" и 5 "въздържал се", предава Plovdiv24.bg.

Комплексът е с административен адрес ул. "Рогошко шосе" източно от остров "Адата". Ще се издигне върху два парцела с обща площ 6125 кв. метра. Единият терен е с площ 868 кв. м. и според кадастъра е предвиден за средно застрояване от 10 до 15 метра. В него попада и задънена улица. Другият е от 5257 кв. м. и е предназначен за друг вид производствен, складов обект. Собственикът предвижда обединяване на двата имота, за да реализира инвестиционните си намерения. 

Новото предназначение е за общественообслужваща, производствена и складова дейност. На територията ще има ново свободно високо застрояване в устройствена зона "Смесена обслужваща и производствено-складова зона" ("Соп"). Според устройствените показатели височината на новите сгради е до 25 метра, плътността на застрояване - до 80%, кинт - до 2,5, плътността на озеленяване е е минимум 20% като 1/3 трябва да е дървесна растителност. Показателите са в съответствие с последните изменения на ОУП - Пловдив, приет миналата година. В част "Регулация" на проекта се предвижда заличаване на задънена улица.

На сесията днес стана ясно, че постоянната комисия по устройство на територията и жилищна политика към Общинския съвет поиска ПУП-ът да бъде върнат за завишаване на устройствените показатели и специално внимание към флората и фауната, обяви председателят й арх. Костадин Палазов. Планът вече е внасян веднъж за обсъждане в комисията и тя е издала подобно становище, но администрацията не се е съобразила с препоръките. След повторното внасяне за разглеждане и одобрение комисията решава да го придвижи към обсъждане в заседателна зала от всички съветници, като призивът е да се гласува против. 

Според информацията от главния архитект, терените попадат в складова и производствена зона, в която озеленяването ще е 20%, от което 1/3 едроразмерна растителност. 

Юристът Александър Ангелов от община Пловдив коментира, че устройствената зона е зона "Соп", защитата на местообитанията не се регулират от ЗУТ поради което няма изисквания за завишаване на едни или други показатели, а освен това РИОСВ е издала положително становище. Не на последно място Ангелов отбеляза, че ПУП-ът отговаря изцяло на ОУП. 

Общото мнение на комисията е, че не е целесъобразно такъв тип застрояване, такава височина и такава плътност, обяви заместник-председателят на ПК УТЖП Добромира Костова. Въпреки това мнозинството подкрепи предложението.