Щабът в Бургас се събира заради повишената грипна заболеваемост. За времето от 3 до 9 януари т.г. случаите на остри респираторни заболявания са 426 на 10 хиляди души население, заболяемостта е 215.90 промила. Това заяви за "Фокус" д-р Марияна Киселкова от Регионалната здравна инспекция в Бургас. 

Установени са и 4 положителни проби на тип А в региона, потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести.  

"За времето от 2 до 8 януари заболеваемостта бе 383 случая. Тенденцията е за повишаване на заболеваемостта. Изготвен е доклад на база на данните. Имаме и  циркулация на грипен вирус в областта, затова ще бъде отправено предложение за обявяване на грипна епидемия в област Бургас. Във връзка с това ще бъдат преложени и мерки, които се взимат в условията на такава. Интересно е за учениците дали ще излязат в грипна ваканция. Това обаче е най-безинтересната мярка, тъй като без останалите - да не се събират заедно в закрити пространства, да не се спазва дистанция, да няма честа дезинфекция на ръцете, излизането във ваканция е безсмислено", посочи д-р Киселкова. 

Грипна епидемия има при 467 случая на 10 000 души население и 236.68 промила заболеваемост, така че област Бургас все още се намира в предепидемичен период.