Посланикът на Република Гърция Н.Пр. Алексиос Мариос Либеропулос беше на първото си посещение в Община Пловдив, където беше приет от кмета Здравко Димитров.

Една от основните теми, които двамата обсъдиха беше съдбата на сградата на Генералното консулство на Гърция в Пловдив, която се намира на ул. “Преслав" 10 и е паметник на културата.

"Посетих сградата, за да се запозная лично в какво състояние е и какъв ремонт е нужен. Ще изпратя писмо до Република Гърция, в което ще предложа опции за нейното ползване и ще очаквам съдействие от тяхна страна, защото е жалко такава красива сграда да бъде необитаема“, обясни Негово Превъзходителство Либеропулос.

По думите му един от вариантите е ремонтът на сградата да бъде финансиран от гръцки фирми в Пловдив и след това тя да бъде отдадена под наем или да се превърне в гръцки културен център. Друга възможност е зданието да служи като езикова школа, където да се провеждат извънкласни занимания за учениците.

Посланик Либеропулос изрази подкрепа и за присъединяването на България към Шенген. "Гърция застава твърдо зад България по въпроса за присъединяването към Шенгенското пространство. Ние, като ваши съседи, сме особено заинтересовани от това и ви пожелаваме да се случи в най-скоро време“, заяви  Негово Превъзходителство.

В края на срещата кметът Здравко Димитров връчи на гръцкия посланик благодарствен адрес и плакет за приноса на гръцкото посолство в преодоляването на кризата от Covid – 19.

"Благодаря за подкрепата и се надявам и занапред да запазим отличното добросъседско сътрудничество. Нека всички балкански държави да живеем в дух на солидарност и разбирателство“, пожела кметът Здравко Димитров.