Кметът на Пловдив Здравко Димитров ще обжалва в съда решенията на Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" АД, ако се приемат обявените в поканата за ОСА проекторешения за увеличаване на капитала и/или за изменение на устава на дружеството. Това решение е в сила след провала и на втората извънредна сесия на Общински съвет - Пловдив. "Ще спазвам закона" - коментира пред Агенция 'Фокус" кметът.

Димитров не е очаквал, че заседанието няма да се проведе поради липса на кворум и е смятал, че ще има сесия. "Остава в сила последното решение на Общинския съвет, с което ме задължават да предприема съответните действия.  Ще действаме по закона" - каза той.

Припомняме, че с решението от 19.12.2022 г. Общински съвет – Пловдив не дава съгласие за увеличаване на капитала и изменение на устава на "Пълдин Туринвест" АД, с което се намалява участието на Община Пловдив в капитала на дружеството, като възлага на представителя на Община Пловдив в Общото събрание на акционерите на "Пълдин Туринвест" Ясен Михайлов да направи изрично изявление пред Общото събрание, че акционерът Община Пловдив също така упражнява правото по чл. 51 б, ал. 2 от Закона за общинската собственост на "блокираща квота" при вземането на решения за изменение на устава и за увеличаване на капитала.

Представителят на община Пловдив - общинският съветник Ясен Михайлов, е упълномощен в редовните и извънредни Общи събрания на акционерите на "Пълдин туринвест" АД да гласува "ЗА" проекто-решенията в предложения дневен ред на извънредното общо събрание на акционерите на дружеството, което ще се състои на 09.01.2023г. от 13.00 часа, или при липса на кворум на 24.01.2023г. от 13.00 часа на същото място.

Възлага на кмета на община Пловдив, в случай че на някоя от двете дати –  09. 01. 2023 г. или 24. 01. 2023 г., се проведе Общо събрание на акционерите (ОСА) на "Пълдин Туринвест“ АД и се приемат обявените в поканата проекторешения за увеличаване на капитала и/или за изменение на устава на дружеството, да поиска отмяна от съда на взетите от ОСА решения.