Темата за птиците по река Марица повдигна разгорещен дебат сред пловдивските общински съветници, които си размениха реплики с политически привкус. Това стана при дебата за приемането на Програма за намаляване риска от бедствия на община Пловдив за периода 2021-2025 г.

Край на обсъждането постави Николай Радев от "Автентична лява БСП", който отбеляза, че към програмата е трябвало да бъде приложен финансов план. И припомни култова реплика на Тодор Живков: "Нямаш ли пари, не можеш да управляваш", предаде репортер на Агенция "Фокус".

Йордан Василев поиска отлагане на точката с аргумент, че по същество сегашната програма е като стария документ и само са сменени датите. Настоя за съответните доработки по плана. Предложението беше отхвърлено от мнозинството.

Заместник-кметът Йордан Ставрев се опита да обясни, че Програмата е рамката, която дава възможност цялата единно-спасителна служба да работи. Отбеляза, че още през 2019 г. по негова инициатива са направени няколко работни срещи и три огледа на река Марица, посочи, че проблемите по реката са не само евентуални наводнения и има и други критични елементи. 

Споменаването на река Марица отприщи лавина от изказвания на съветници. 

"Има три големи язовира край Пловдив, ако стане нещо - минималната вълна ще е 6 метра. За това нямаме превенция! Пише: превенция - изграждане на партньорства ... бля, бля, бля! Марица има крещяща нужда от обследване и превенция", обясни Георги Величков. 

Има поръчка за проектиране на почистването на река Марица, заяви в отговор кметът Здравко Димитров.

"Господин председател, дами и господа, мисля, че говоря на български език. Има поръчка за проектиране. Що се отнася до дръвчетата – саморасляците – няма законово основание нито едно дърво да остане в реката. Обичам птичките, ама хората са ми по-мили. По цялото протежение на Марица има много дървета, където могат да кацат и да почиват. И аз съм учил ботаника, биология" - разгорещи се Димитров. 

Съветникът Слави Георгиев не пропусна да отбележи новия заряд у кмета и иронично го поздрави за мелодраматизма и патоса. После напълно сериозно попита защо от година и половина се говори за почистването на дърветата в коритото на реката и защо ОП "Градини и паркове" не са се заели с това. "По две дървета да бяха махали, за година и половина щяха да изчистят всички", отбеляза още той. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!