Нов казус вълнува пловдивчани от снощи. С пост в социалните мрежи общественикът Манол Пейков разбуни духовете, че бившата белодробна болница ще бъде предоставена на частник, а настанените там украински бежанци, ще бъдат изгонени. Ето и цялото му съобщение: 

Току-що до мен стигна новината, че докато ние с вас събираме пари за подаръци за украинските деца от "Втори дом", кметът на Пловдив Здравко Димитров официално е предложил на Общински съвет от 1 януари 2023 г. (сиреч – след две седмици) сградата да бъде отнета от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън" (която я стопанисва в момента от името и в полза на украинските бежанци) и да бъде предоставена (ведно с огромния парк около нея) за изграждането на частна многопрофилна болница.

Агенция "Фокус" се свърза с кмета Здравко Димитров да изясни случая. Пред наш репортер той заяви, че изнесената информация не отговаря на истината, бежанците няма да бъдат гонени, те остават в сградата на белодробна болница докато имат нужда от това. Действително има инвестиционно намерение за управление на част от сградите на бившата белодробна болница от частна болница, но това ще се случи по начин, по който няма да се пречи на украинските бежанци.

"Никой никога не е казал, че ще бъдат вадени украинците. Има решение на Общинския съвет, с което бившата Белодробна болница им се предоставя до края на 2022 г. или до края на войната. Ако сега Общинският съвет приеме решението, имотът ще остане общински" - обясни кметът Димитров и припомни, че именно общината е пуснала парното и тока в сградата. Градоначалникът се възмущава, че украинската фондация е изсякла 20 дървета в парка на болницата, а нито един природозащитник не е реагирал.

Инвестиционното намерение предвижда там да се направи хоспис за следпалиативно лечение и да се обслужват пловдивчани, тъй като в момента няма свободни места в старческия дом. 

Проучване на Агенция "Фокус" показа, че собственичката на "Св. Каридад" Елена Христова е близка с бившата депутатка, бивша областна управителка, бивша общинска съветничка и лидер на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева

Идеята се е обсъждала повече от половин година, преди да се подготви предложението за Общински съвет.