В базата на общинското предприятие "Чистота" са доставени първите 8 машини по проекта на Община Пловдив, който се реализира със средства от 40-милионния заем. На събитието присъства и кметът Здравко Димитров, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Ненапразно почваме оттук, защото на нас, не ни е безразлично какъв е въздухът на град Пловдив и нагледно, на практика, показваме, че това е така. Освен въздуха, на мен не ми е безразлично и каква вода пият пловдивчани. Някои се увличат да говорят за въздух, чистота. А водата? Няма да спра да говоря за чиста питейна вода от Въча" - заяви Димитров. 

Две от новите големи хубави машини ще бъдат пуснати да обслужват улиците, в които жители на община "Родопи" си изхвърлят боклука, каза пловдивският кмет. 

"Идвайки сутрин на работа, има две-три улици, лично аз съм минавал, виждам коли, идват на работа, слизат, хвърлят и си продължават. Там трябва и следобед да минават коли на "Чистота" - допълни Димитров. 

Директорът на предприятието Димитър Георгиев призна, че на доста места в район "Южен" не е достатъчно само сутрешното обслужване на контейнерите. Новите машини, след регистрацията, ще бъдат включени в обслужване на критичните точки, които не успяват да издържат до следващия ден. 

"Това са крайните улици на "Южен", входно-изходните артерии и големите нови комплекси. Например, на единия от Оазисите имаме разположени 16 контейнера, които не успяват да изкарат до следващия ден като запълняемост, още следобяд те са препълнени наново. Това ще бъде една от точките, за които задължително ще търсим вариант да се обслужва два пъти в деня" - каза Георгиев.

Новите машини са производство 2022 г., всяка от тях е с различни функции - контейнеровози, мотометачи, миялна, два 16-кубикови сметовоза. Всеки момент се очаква още един по-малък 7-кубиков
сметовоз за обслужване на по-малките улички, а след нова година ще бъдат доставени и три многофункционални мотометачни машини. Сумата за закупуването на техниката е около 2.7 милиона лева с ДДС. В цената влиза поддръжката на машините и на настройката, а за да се реагира по максимално бърз начин от "Чистота" са настоявали доставчикът да има фирмен сервиз на територията на община Пловдив. 

Една от интересните машини е снегоринът, комбиниран с разпръсквач за сол. Той  едновременно може да осолява пътища и при необходимост, при по-голяма снежна покривка ,директно работи като снегорин. Във времето, когато не е в зимно дежурство, този прикачен инвентар се маха, на мястото на разпръсквача се поставя цистерна с миячна система, обясни Георгиев.

Автомобилите са без регистрационни номера и до две седмици автомобилите се очаква да бъдат регистрирани, след което ще се включат в графика за поддържане чистотата на града.