Здраве и берекет пожела Царят на лозята на добричани, които бяха част от празника в АЕМО "Старият Добрич", предаде репортер на "Фокус". И тази година главната роля в ритуала по зарязване на лозите бе отредена на кмета на града Йордан Йорданов, който пристигна в етнографския комплекс на открито, предвождайки празнично шествие.

Началото на празничната програма беше дадено с няколко танцови изпълнения на Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа", които заредиха присъстващите с много усмивки и добро настроение. Царят на лозята изпълни ритуала по зарязване, напои лозичката с вино за здраве и берекет, след което беше дарен с празнична погача и печено пиле. 

Хоро се изви, отново предвождано от Царя на лозята, защото не може хубав български празник без хоро, ритъм и споделеност на доброто настроение. Малко по-късно бяха обявени победителите в конкурса за домашно вино реколта 2022, организиран от общината. Лично Царят на лозята приветства производителите на майсторлъшки вина и им връчи грамоти и предметни награди.

Тази година има Царица на червеното вино. Дама е победителка в категорията и това е Галина Вълчева Георгиева, на трето място е класиран Стоян Драгнев Иванов, на второ - Георги Михайлов Михайлов. При белите вина победител е Гичо Георгиев Гичев, подгласници са - второ място за Атанас Иванов Кондов и трето за Райчо Димитров Райчев. В категория розе майсторите са съответно първо място за Валентин Йорданов Ничев, второ място - Искрен Йорданов Ничев и трето - Георги Бориславов Георгиев.

Жулиета НИКОЛОВА